Корисничке алатке

Алатке сајта


устав_србије

Устав Србије

Устав Републике Србије (познат и као Митровдански устав), највиши политички и правни акт у Србији.

Садржина

[…]

Уставотворна власт

Уставотворну власт врши Народна скупштина Републике Србије. Предлог за промену Устава може поднети најмање једна трећина од укупног броја народних посланика, председник Републике Србије, Влада Републике Србије и најмање 150.000 бирача. О промени Устава одлучује Народна скупштина. Предлог за промену Устава усваја се двотрећинском већином од укупног броја народних посланика.

Ако Народна скупштина усвоји предлог за промену Устава, приступа се изради односно разматрању акта о промени Устава. Народна скупштина усваја акт о промени Устава двотрећинском већином од укупног броја народних посланика и може одлучити да га и грађани потврде на републичком референдуму. Народна скупштина је дужна да акт о промени Устава стави на републички референдум ради потврђивања ако се промена Устава односи на преамбулу Устава, начела Устава, људска и мањинска права и слободе, уређење власти, проглашавање ратног и ванредног стања, одступање од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању или поступак за промену Устава.

Када се акт о промени Устава стави на потврђивање, грађани се на референдуму изјашњавају најкасније у року од 60 дана од дана усвајања акта о промени Устава. Промена Устава је усвојена ако је за промену на референдуму гласала већина изашлих бирача. Акт о промени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина. Ако Народна скупштина не одлучи да акт о промени Устава стави на потврђивање, промена Устава је усвојена изгласавањем у Народној скупштини, а акт о промени Устава ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина.

Сродни чланци

устав_србије.txt · Последњи пут мењано: 2020/12/14 16:34 од жељко_тодоровић