Корисничке алатке

Алатке сајта


вијеће_за_сарадњу_републике_српске_и_републике_србије

Вијеће за сарадњу Републике Српске и Републике Србије

Вијеће за сарадњу Републике Српске и Републике Србије, међудржавно тијело задужено за спровођење Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Србије.

Историја

Први Споразум о специјалним паралелним односима између Републике Српске и Савезне Републике Југославије потписан је 28. фебруара 1997. године у Београду. Успостављен је Савјет за сарадњу који је имао седам чланова. Предсједник Савјета је био предсједник Савезне Републике Југославије, а потпредсједник Савјета је био предсједник из Републике Српске у Предсједништву Босне и Херцеговине.1)

Други Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Савезне Републике Југославије потписан је 5. марта 2001. године у Бањој Луци. Основано је Вијеће за сарадњу којег су сачињавали предсједник Савезне Републике Југославије, предсједник Републике Српске и потпредсједник Републике Српске. Вијеће за сарадњу је даље именовало шесточлани Стални одбор, по три члана из Републике Српске и Савезне Републике Југославије.2)

Трећи Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Србије потписан је 26. септембра 2006. године у Бањој Луци. У састав Вијећа за сарадњу од тада улазе шефови држава и шефови влада Републике Српске и Србије, а ранији Стални одбор није предвиђен.3)

Састав

Вијеће за сарадњу чине предсједник Републике Српске, предсједник Владе Републике Српске, предсједник Републике Србије и предсједник Владе Републике Србије.

Рад Вијећа за сарадњу се уређује пословником. Сједнице Вијећа се одржавају, по правилу, једном у три мјесеца (наизмјенично у Републици Српској и Србији). Вијеће за сарадњу доноси предлоге и препоруке за надлежне органе и институције учесница Споразума о успостављању специјалних паралелних односа. Предлози и препоруке доносе се консензусом.

Вијеће за сарадњу именује два секретара, једног из Републике Српске и једног из Србије. Секретари су задужени за: усклађивање припрема за сједнице Вијећа за сарадњу, праћење извршавања препорука и предлога Вијећа, припрему докумената из дјелокруга Вијећа и друге сличне послове.

Сродни чланци

1)
Закон о ратификацији Споразума о специјалним паралелним односима између Савезне Републике Југославије и Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 7/97)
2)
Закон о ратификацији Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Савезне Републике Југославије и Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 26/01)
3)
Закон о ратификацији Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије („Службени гласник Републике Српске”, број 60/07)
вијеће_за_сарадњу_републике_српске_и_републике_србије.txt · Последњи пут мењано: 2022/07/31 13:16