Корисничке алатке

Алатке сајта


споразум_о_успостављању_специјалних_паралелних_односа

Споразум о успостављању специјалних паралелних односа

Споразум о успостављању специјалних паралелних односа (СУСПО), међудржавни споразум између Републике Српске и Србије.

Историја

Први Споразум о специјалним паралелним односима између Републике Српске и Савезне Републике Југославије потписан је 28. фебруара 1997. године у Београду. Потписали су га Момчило Крајишник за Републику Српску и Зоран Лилић за Савезну Републику Југославију. Споразум је ратификован од Народне скупштине Републике Српске дана 15. марта 1997. Успостављен је Савјет за сарадњу.1)

Други Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Савезне Републике Југославије потписан је 5. марта 2001. године у Бањој Луци. Потписали су га тадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић и предсједник Савезне Републике Југославије Војислав Коштуница. Споразум је ратификован од Народне скупштине Републике Српске дана 7. јуна 2001. Ради извршавања Споразума основано је Вијеће за сарадњу и Стални одбор.2)

Трећи Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Србије потписан је 26. септембра 2006. године у Бањој Луци. Потписали су га тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић и предсједник Републике Србије Борис Тадић, као и тадашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Србије Војислав Коштуница. Споразум је ратификован од Народне скупштине Републике Српске дана 27. јуна 2007.3)

Садржина

Право да Република Српска уопште успоставља специјалне паралелне односе са Србијом је изричито дато Уставом Босне и Херцеговине (1995) који прописује да „ентитети имају право да успоставе специјалне паралелне односе са сусједним државама, у складу са суверенитетом и територијалним интегритетом Босне и Херцеговине”.4) Такви односи се успостављају потписивањем споразума, а ратификацију споразума врши Народна скупштина Републике Српске (није јој потребан пристанак Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине).

Циљ успостављања специјалних паралелних односа Републике Српске и Србије јесте остваривање развоја институционалних и свих других облика сарадње у оквиру општих политичких и привредних услова, уз уважавање посебних интереса, и развоја транспарентне сарадње њихових извршних, законодавних и других институција. Учеснице Споразума ће посебно унапређивати сарадњу у сљедећим областима: привреда и коришћење привредних ресурса, планирање, законодавство, приватизација и денационализација, наука и технологија, образовање, култура и спорт, здравство и социјална политика, туризам и заштита околине, информисање, заштита слобода и права грађана у складу са највишим међународним признатим стандардима и сузбијање криминала.

Зарад спровођења Споразума постоји Вијеће за сарадњу Републике Српске и Републике Србије. Да би се остваривала сарадња у области законодавства предвиђени су редовни контакти између Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Републике Србије на нивоу предсједника скупштина и скупштинских радних тијела. На крају, дата је могућност да учеснице Споразума могу донијети и анексе који ће се сматрати саставним дијелом Споразума.

Сродни чланци

1)
Закон о ратификацији Споразума о специјалним паралелним односима између Савезне Републике Југославије и Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 7/97)
2)
Закон о ратификацији Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Савезне Републике Југославије и Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 26/01)
3)
Закон о ратификацији Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије („Службени гласник Републике Српске”, број 60/07)
4)
Члан III став 2. тачка а) Устава Босне и Херцеговине
споразум_о_успостављању_специјалних_паралелних_односа.txt · Последњи пут мењано: 2022/07/31 13:18