Корисничке алатке

Алатке сајта


милорад_додик

Милорад Додик

Милорад
Додик

Рођење:
12. март 1959.
Бања Лука, ФНРЈ

Јавна функција:
предсједник
Републике Српске

Милорад Додик (Бања Лука, ФНРЈ, 12. март 1959), српски политичар и политиколог. Садашњи је предсједник Републике Српске и предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Бивши је предсједник Владе Републике Српске, народни посланик у Народној скупштини Републике Српске, предсједник Извршног одбора СО Лакташи и српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Биографија

Милорад Додик (син Богољуба и Мире) рођен је 12. марта 1959. године у Бањој Луци, ФНРЈ (данас Република Српска). Основну школу је завршио у Лакташима, а средњу школу у Бањој Луци. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду.

У периоду од 1986. до 1990. обављао је више функција у општини Лакташи, између осталог и функцију предсједника Извршног одбора Скупштине општине. На првим вишестраначким изборима 1990. изабран је у Скупштину Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине на листи Савеза реформских снага.

Република Српска

Током Одбрамбено-отаџбинског рата (1992—1995), због неслагања са тадашњом владајућом Српском демократском странком (СДС) у Народној скупштини Републике Српске, формирао је опозициони Клуб независних посланика који је 1996. године био окосница за формирање Странке независних социјалдемократа (чији је предсједник од оснивања 1996).

За народног посланика у Народну скупштину Републике Српске поново је изабран 1997. Годину дана касније, 18. јануара 1998, изабран је за предсједника Владе Републике Српске. Ову функцију је обављао до јануара 2001.

За народног посланика поново је изабран 2002. године и ту дужност обављао је до 2006. Дана 28. фебруара 2006. године по други пут преузима дужност предсједника Владе Републике Српске. Трећи пут постаје предсједник Владе дана 30. новембра исте године након што је његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) побиједио на општим изборима у Републици Српској. Дужност предсједника Владе је обављао све до октобра 2010.

Дана 3. октобра 2010. изабран је за предсједника Републике Српске. Свечани чин инаугурације обављен је 15. новембра 2010. Након побједе на општим изборима 12. октобра 2014. године по други пут је изабран на дужност предсједника Републике. Тиме је постао први предсједник Републике Српске који је освојио други мандат.

За српског члана Предсједништва Босне и Хергцеговине изабран је 7. октобра 2018.

Ожењен је и отац двоје дјеце.

Награде

Милорад Додик је добитник више признања и одликовања: Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог са лентом и Орден пријатељства (рус. Орден Дружбы) од предсједника Дмитрија Медведева. Српска православна црква одликовала га је Орденом Светог Саве првог реда, а патријарх јерусалимски му је додијелио Свети крст чувара Христовог гроба.

Почасни је грађанин више градова у Републици Српској.

Милорад Додик је и дугогодишњи истакнути спортски радник. Више од десет година био је предсједник КК Игокеа, а КК Партизан из Београда додијелио му је титулу почасног предсједника.1)2)

Спољне везе

милорад_додик.txt · Последњи пут мењано: 2023/11/03 00:09