Корисничке алатке

Алатке сајта


предсједништво_босне_и_херцеговине

Предсједништво Босне и Херцеговине

Предсједништво Босне и Херцеговине (ПБиХ), колективни шеф државе у Босни и Херцеговини.

Сједиште му се налази у Сарајеву.

Састав

Предсједништво Босне и Херцеговине се састоји од три члана: једног Бошњака и једног Хрвата (а сваки од њих се непосредно бира са територије Федерације Босне и Херцеговине) и једног Србина (који се непосредно бира са територије Републике Српске).

Мандат чланова Предсједништва траје четири године. Чланови могу бити узастопно бирани још једном и послије тога не могу бити бирани сљедеће четири године.1)

Ако члан Предсједништва умре, поднесе оставку или на други начин буде разријешен дужности, посланици и делегати Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на сједницама врше избор да би се попунило упражњено мјесто. Тада за члана Предсједништва може бити изабран само посланик Представничког дома који је из реда истог конститутивног народа и који је изабран с територије истога ентитета као и члан Предсједништва чије је мјесто упражњено.2)

Надлежност

Предсједништво Босне и Херцеговине је надлежно за:3)

 • вођење спољне политике Босне и Херцеговине;
 • именовање амбасадора и других међународних представника Босне и Херцеговине, од којих се са територије Федерације Босне и Херцеговине не бира више од двије трећине;
 • представљање Босне и Херцеговине у међународним и европским организацијама и институцијама и тражење чланства у оним међународним организацијама и институцијама у којима Босна и Херцеговина није члан;
 • преговарање о закључењу међународних уговора Босне и Херцеговине, отказивање и, уз сагласност Парламентарне скупштине, ратификовање таквих уговора;
 • предлагање годишњег буџета Парламентарној скупштини на препоруку Савјета министара;
 • извјештавање по захтјеву, најмање једанпут годишње, Парламентарне скупштине о трошковима Предсједништва;
 • координацију, према потреби, са међународним и невладиним организацијама у Босни и Херцеговини;
 • вршење других функција које могу бити потребне за извршење његових дужности, које му може додијелити Парламентарна скупштина, или за које се сложе ентитети.

Предсједништво Босне и Херцеговине именује предсједавајућег Савјета министара, који ступа на дужност пошто га потврди Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Поступак

Први предсједавајући Предсједништва је онај члан Предсједништва који добије највише гласова на изборима. Затим сваких осам мјесеци положај предсједавајућег ротира између три члана Предсједништва.

Према Уставу Босне и Херцеговине, Предсједништво ће настојати да консензусом усвоји све одлуке Предсједништва. Такве одлуке могу ипак да усвоје два члана ако сви напори за постизање консензуса претрпе неуспјех. Члан Предсједништва који се не слаже са неком одлуком Предсједништва може да изјави да је она веома штетна по виталне интересе ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана од њеног усвајања. Таква одлука ће се одмах упутити Народној скупштини Републике Српске, ако је такву изјаву дао члан са те територије, бошњачким делегатима у Дому народа Федерације, ако је такву изјаву дао бошњачки члан, или хрватској делегацији тог тијела, ако је такву изјаву дао хрватски члан. Ако је та изјава потврђена двотрећинском већином у року од десет дана по упућивању, оспорена одлука Предсједништва неће ступити на снагу.4)

Предсједништво Босне и Херцеговине, дјелујући према консензусу, има врховну команду и контролу над Оружаним снагама Босне и Херцеговине.5)

Списак чланова

[мандат]

 1. (1996—1998)
 2. (1998—2002)
 3. (2002—2006)
 4. (2006—2010)
 5. (2010—2014)
 6. (2014—2018)
 7. (2018—2022)
 8. (2022—2026)

[бошњачки члан]

 1. Алија Изетбеговић
 2. Алија Изетбеговић7)
 3. Сулејман Тихић
 4. Харис Силајџић
 5. Бакир Изетбеговић
 6. Бакир Изетбеговић
 7. Шефик Џаферовић
 8. Денис Бећировић

[хрватски члан]

 1. Крешимир Зубак
 2. Анте Јелавић8)
 3. Драган Човић9)
 4. Жељко Комшић
 5. Жељко Комшић
 6. Драган Човић
 7. Жељко Комшић
 8. Жељко Комшић

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Члан V став 1. Устава Босне и Херцеговине
2)
Закон о попуњавању упражњеног мјеста члана Предсједништва Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине”, бр. 21/00 и 16/02)
3)
Члан V став 3. Устава Босне и Херцеговине
4)
Члан V став 2. Устава Босне и Херцеговине
5)
Члан 11. Закона о одбрани Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине”, број 88/05)
6)
Његово упражњено мјесто је попунио Борислав Паравац.
7)
Његово упражњено мјесто је попунио Халид Гењац односно Бериз Белкић.
8)
Његово упражњено мјесто је попунио Јозо Крижановић.
9)
Његово упражњено мјесто је попунио Иво Миро Јовић.
предсједништво_босне_и_херцеговине.txt · Последњи пут мењано: 2023/02/06 15:29