Корисничке алатке

Алатке сајта


савјет_министара_босне_и_херцеговине

Савјет министара Босне и Херцеговине

Савјет министара (СМ), орган извршне власти Босне и Херцеговине.

Сједиште му се налази у Сарајеву.

Састав

Према Уставу Босне и Херцеговине (1995) Савјет министара је прописан као трочлано тијело при Предсједништву Босне и Херцеговине. Чине га предсједавајући Савјета министара, министар спољних послова и министар за спољну трговину. Остављена је могућност и за именовање других министара по потреби.

Прописано је да Предсједништво Босне и Херцеговине именује предсједавајућег Савјета министара који ступа на дужност пошто га потврди Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Затим, предсједавајући Савјета министара именује министре који ступају на дужност након што их потврди Представнички дом.

Са територије Федерације Босне и Херцеговине не може бити именовано више од двије трећине свих министара. Предсједавајући Савјета министара именује и замјенике министара (који нису из истог конститутивног народа као њихови министри) који преузимају дужност након што их потврди Представнички дом. Савјет министара подноси оставку кад год му Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине изгласа неповјерење.1)

Дјелокруг

Савјет министара је уставно надлежан за извршавање политике и одлука Босне и Херцеговине у подручјима из надлежности заједничких институција, о чему подноси извјештаје Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине. Савјет министара даје препоруку Предсједништву Босне и Херцеговине које предлаже годишњи буџет Парламентарној скупштини.2) Предсједавајући Савјета министара је овлашћен да може покретати спорове пред Уставним судом Босне и Херцеговине.3)

Министарства

Савјет министара је првобитно у свом саставу, поред предсједавајућег Савјета министара, имао тек два министра. Међутим, законодавним интервенцијама високог представника за Босну и Херцеговину знатно је проширен број министара уз тенденцију да се Савјет министара покуша претворити у типичну владу.

Данас Савјет министара има девет министарстава:4)

 • Министарство иностраних послова
 • Министарство безбједности
 • Министарство одбране
 • Министарство финансија и трезора
 • Министарство правде
 • Министарство спољне трговине и економских односа
 • Министарство комуникација и саобраћаја
 • Министарство за људска права и избјеглице
 • Министарство цивилних послова

Сваки министар има једног замјеника министра осим министра одбране који има два замјеника министра. При Савјету министара се налазе и сљедећа стална тијела: Одбор за економију, Одбор за унутрашњу политику, Дирекција за европске интеграције, Генерални секретаријат, Канцеларија за законодавство, Канцеларија координатора за реформу јавне управе, Дирекција за економско планирање и Канцеларија координатора Брчко Дистрикта у Савјету министара.

Списак предсједавајућих

 1. копредсједавајући Боро Босић и Харис Силајџић (1997—1999)
 2. копредсједавајући Харис Силајџић и Светозар Михајловић (1999—2000)
 3. Спасоје Тушевљак (2000)
 4. Мартин Рагуж (2000—2001)
 5. Божидар Матић (2001)
 6. Златко Лагумџија (2001—2002)
 7. Аднан Терзић (2002—2007)
 8. Вјекослав Беванда (2012—2015)
 9. Денис Звиздић (2015—2019)
 10. Борјана Кришто (од 2023)

Сродни чланци

Спољне везе

1) , 2)
Члан V став 4. Устава Босне и Херцеговине
3)
Члан VI став 3. Устава Босне и Херцеговине
4)
Закон о Савјету министара Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине”, бр. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 и 24/08)
савјет_министара_босне_и_херцеговине.txt · Последњи пут мењано: 2023/02/02 14:24