Корисничке алатке

Алатке сајта


жељка_цвијановић

Жељка Цвијановић

Жељка Цвијановић (Теслић, СФРЈ, 2. август 1967), српски политичар, предсједник Републике Српске, потпредсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и професор енглеског језика. Бивши је предсједник Владе Републике Српске и министар за економске односе и регионалну сарадњу.

Биографија

Жељка Цвијановић дј. Грабовац (кћерка Слободана и Иве) рођена је 2. августа 1967. године у Теслићу, СФРЈ (данас Република Српска). У родном граду је завршила основну и средњу школу. Универзитетско образовање стицала је на Филозофском факултету у Сарајеву, Филозофском факултету у Бањој Луци и Правном факултету у Бањој Луци. Професор је енглеског језика, а завршила је и постдипломски студиј на бањалучком Правном факултету у области дипломатско-конзуларног права.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, као виши преводилац, а потом и асистент у Мисији Европске уније у Босни и Херцеговини, као савјетник предсједника Владе за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама, а обављала је и послове шефа Кабинета предсједника Владе Републике Српске и руководила Јединицом за координацију и европске интеграције.

У ранијем скупштинском мандату била је члан из реда стручњака Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске. Дана 29. децембра 2010. изабрана је за министра за економске односе и регионалну сарадњу. За предсједника Владе Републике Српске изабрана је 12. марта 2013. године, а затим и 18. децембра 2014. године, и прва је жена на тој функцији.

Удата је и мајка двоје дјеце.1)

Сродни чланци

Спољне везе

жељка_цвијановић.txt · Последњи пут мењано: 2020/05/21 19:57 од жељко_тодоровић