Корисничке алатке

Алатке сајта


жељка_цвијановић

Жељка Цвијановић

Жељка
Цвијановић

Рођење:
2. август 1967.
Теслић, ФНРЈ

Јавна функција:
српски члан Предсједништва
Босне и Херцеговине

Жељка Цвијановић (Теслић, СФРЈ, 2. август 1967), српски политичар и професор енглеског језика. Садашњи је српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине и потпредсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД). Бивши је предсједник Републике Српске, предсједник Владе Републике Српске и министар за економске односе и регионалну сарадњу.

Биографија

Жељка Цвијановић дј. Грабовац (кћерка Слободана и Иве) рођена је 2. августа 1967. године у Теслићу, СФРЈ (данас Република Српска). У родном граду је завршила основну и средњу школу. Универзитетско образовање стицала је на Филозофском факултету у Сарајеву, Филозофском факултету у Бањој Луци и Правном факултету у Бањој Луци. Професор је енглеског језика, а завршила је и постдипломски студиј на бањалучком Правном факултету у области дипломатско-конзуларног права.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, као виши преводилац, а потом и асистент у Мисији Европске уније у Босни и Херцеговини. Била је савјетник предсједника Владе за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама, а обављала је и послове шефа Кабинета предсједника Владе Републике Српске и руководила Јединицом за координацију и европске интеграције. Била је и члан из реда стручњака Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске.

Жељка Цвијановић је 29. децембра 2010. изабрана за министра за економске односе и регионалну сарадњу. За предсједника Владе Републике Српске изабрана је 12. марта 2013. године, а затим и 18. децембра 2014. године и прва је жена на тој функцији. За предсједника Републике Српске изабрана је 7. октобра 2018.

Удата је и мајка двоје дјеце.1)

Спољне везе

жељка_цвијановић.txt · Последњи пут мењано: 2022/11/17 16:42