Корисничке алатке

Алатке сајта


јован_ћулибрк

Јован (Ћулибрк)

Јован
(Ћулибрк)

Помјесна црква:​
Српска православна црква

Епархија:
Епархија пакрачко-славонска

Титула:
епископ пакрачко-славонски

Сједиште:
Пакрац, Хрватска

Световно име:
Невен Ћулибрк

Рођење:
16. април 1965.
Зеница, СФРЈ

Јован (световно Невен Ћулибрк) (Зеница, СФРЈ, 16. април 1965), епископ пакрачко-славонски. Бивши је викарни епископ липљански (2011—2014).

Животопис

Његово преосвештенство епископ Јован (Невен Ћулибрк) рођен је 16. априла 1965. године у Зеници, СФРЈ (данас Федерација Босне и Херцеговине). Основну школу и гимназију је завршио у Босанској Градишки. Студирао је јужнословенске језике и књижевности на универзитетима у Бањој Луци и Загребу, гдје је дипломирао на Катедри за стилистику. Теологију је студирао на православним богословским факултетима у Београду и у Србињу, гдје је дипломирао. Магистарске студије из јеврејске културе похађао је у Спомен-установи Јад Вашем и на Јеврејском универзитету у Јерусалиму. Добитник је награде Голде Меир за 2004.

Као искушеник је био 1991. године у манастиру Савина, а затим је 1992. прешао у Цетињски манастир гдје је замонашен уочи Ивањдана (1993). У чин јерођакона је рукоположен од митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића на Светог апостола Луку и Светог Петра Цетињског, дана 31. октобра 1995. године, а у чин јеромонаха на Духовски Понедјељак, дана 16. јуна 1997. године у манастиру Стањевићи. У чин протосинђела је произведен о Петровдану (2007) на Цетињу. Био је старјешина манастира Морачника од 1997.

Током осамдесетих година прошлог вијека пратио је алтернативне умјетничке покрете на линији Скопље—Ниш—Загреб—Љубљана и свакако је један од најзанимљивијих тумача српске националне и глобалне поп културе. Занимљиво је да је епископ Јован осмислио и водио музички пројекат чији је епилог својеврсна збирка пјесама на стихове владике Николаја у рок аранжману (Песме изнад Истока и Запада). Изузетно је занимљива и образована личност. Познат је и као падобранац у мантији. Подофицир је и резервиста чувене 63. падобранске бригаде из Ниша. Често своје монашко одијело поносно замијени падобранским комбинезоном, а укњижио је најмање 140 скокова.1)2)

Говори енглески, руски и јеврејски језик, а служи се њемачким, грчким и с неколико словенских језика.

Архијерејство

За викарног епископа липљанског изабран је на редовном засједању Светог архијерејског сабора од 16. до 27. маја 2011. Представљао је и заступао патријарха српског у манастиру Пећкој патријаршији и пред међународном заједницом на Косову и Метохији. Од 4. октобра 2011. епископ липљански се налазио на челу Канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора у Пећкој патријаршији, а уједно је био и секретар Одбора.3) Координатор је Одбора Српске православне цркве за Јасеновац и представник у Јерусалиму.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора од 14. до 24. маја 2014. викарни епископ Јован је изабран за епархијског епископа славонског. Устоличен је 13. септембра 2014. године у Саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу од патријарха српског Иринеја. Владика Јован од 2018. носи титулу епископа пакрачко-славонског.4)5)

Сродни чланци

Спољне везе

јован_ћулибрк.txt · Последњи пут мењано: 2023/02/01 09:08