Корисничке алатке

Алатке сајта


епископ_липљански

Епископ липљански

Епископ липљански, некадашња титула коју је носио викарни епископ у Српској православној цркви. Била је почасна титула помоћном епископу патријарха српског.

Историја

Владика Теодосије (Шибалић) носио је од 2004. до 2010. титулу епископа липљанског по древној епископији града Улпијане (назване Јустинијана Секунда), а касније познате под именом Епископије липљанске, једне од најстаријих православних епископија на нашим просторима. До 2010. епископ липљански је био помоћни епископ рашко-призренског епископа.

Дана 26. маја 2011, одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве на редовном засједању, за епископа липљанског изабран је мр Јован (Ћулибрк), дотадашњи протосинђел. Он је заступао патријарха у Пећкој патријаршији и пред међународном заједницом на Косову и Метохији. Од 4. октобра 2011. налази се на челу Канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора у Пећкој патријаршији, а уједно је и секретар Одбора.1) Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на свом редовном засједању од 24. маја 2014. изабрао га је за епархијског епископа славонског,2) а дужност липљанског епископа је упражњена.

Сродни чланци

епископ_липљански.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/01 19:28