Корисничке алатке

Алатке сајта


теодосије_шибалић

Теодосије (Шибалић)

Теодосије (световно Живко Шибалић) (Чачак, СФРЈ, 29. јун 1963), епископ рашко-призренски и косовско-метохијски. Бивши је викарни епископ липљански (2004—2010).

Животопис

Његово преосвештенство епископ Теодосије (Живко Шибалић) рођен је 29. јуна 1963. године у Чачку, СФРЈ (данас Србија). Родитељи су му Милан и Биљана рођ. Јовић, сада у монаштву монахиња Марта. Послије завршене основне и средње школе у Горјанима и Ужицу студирао је теологију на Теолошком факултету у Београду, гдје је и дипломирао. Искушеник је постао 6. јануара 1987. године у манастиру Црна Река код Новог Пазара, гдје почиње монашки живот под духовним руководством игумана Артемија, касније епископа рашко-призренског. У манастиру Црна Река искушеник Живко је замонашен у малу схиму на манастирску славу Светих Архангела, 21. новембра 1989, добивши монашко име Теодосије по Светом Теодосију Великом, зачетнику општежића.

У чин јерођакона рукоположио га је тадашњи епископ рашко-призренски Павле на Светлу среду 1990. године у Саборном храму Светог Георгија у Призрену. Епископ Артемије га је рукоположио у чин јеромонаха у манастиру Ћелије код Ваљева у недељу по Сретењу 1992. године. Од маја 1991. до марта 1992. отац Теодосије је на послушању у Епархијском двору у Призрену као ђакон и возач тадашњег епископа Артемија. У марту 1992. године са неколико црноречких монаха прелази у манастир Високи Дечани гдје га епископ рашко-призренски поставља за настојатеља манастира и одликује чином игумана, дана 22. октобра 1992.1)2)

Архијерејство

На редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 10. до 19. маја 2004, игуман Теодосије (Шибалић), настојатељ царске лавре манастира Високи Дечани, изабран је за епископа липљанског, викара Епархије рашко-призренске са сједиштем у манастиру Високи Дечани.

Под духовним руководством епископа Артемија и оцем Теодосијем као настојатељем, манастир Високи Дечани израстао је у највећи мушки манастир Српске православне цркве.

Устоличен је за епископа рашко-призренског 26. децембра 2010. године у Призрену.

Сродни чланци

Спољне везе

теодосије_шибалић.txt · Последњи пут мењано: 2023/02/16 17:59