Корисничке алатке

Алатке сајта


амфилохије_радовић

Амфилохије Радовић

Амфилохије
Радовић

Помјесна црква:
Српска православна црква

Епархија:
Митрополија црногорско-приморска

Титула:
архиепископ цетињски,
митрополит црногорско-приморски,
зетско-брдски и скендеријски
и егзарх свештеног трона пећког


Сједиште:
Цетиње,
Црна Гора

Световно име:
Ристо Радовић

Рођење:
7. јануар 1938.
Доња Морача код Колашина,
Краљевина Југославија

Смрт:
30. октобар 2020.
Подгорица,
Црна Гора

Амфилохије (световно Ристо Радовић) (Доња Морача код Колашина, Кр. Југославија, 7. јануар 1938 — Подгорица, Црна Гора, 30. октобар 2020), архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски. Бивши епископ банатски (1985—1991).

Животопис

Његово високопреосвештенство митрополит др Амфилохије (Ристо Радовић) рођен је 7. јануара 1938. године, на Божић, у Барама Радовића у Доњој Морачи код Колашина, Краљевина Југославија (данас Црна Гора). Родитељи су му Ћиро и Милева рођ. Бакић. Основну школу је завршио у манастиру Морачи, а Богословију Св. Саве у Раковици у Београду. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду (1962). Упоредо са Богословским факултетом студирао је класичну филологију на Филозофском факултету у Београду.

Постдипломске студије је наставио у Берну и Риму гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту (1965). Одатле је отишао у Грчку православну цркву гдје је примио свештенички чин јеромонаха (1968). У том периоду у Атини је одбранио докторат о Св. Григорију Палами. Послије годину дана проведених на Светој Гори отишао је за професора на Православни институт Св. Сергија у Паризу, а од 1976. постаје доцент па редовни професор на Богословском факултету Св. Јована Богослова у Београду (касније Православног богословског факултета). У два мандата био је и декан факултета.

Говорио је грчки, руски, италијански, њемачки и француски језик. Користио је у научном раду старогрчки, латински и црквенословенски језик.1)2)3)

Архијерејство

На редовном засједању Светог архијерејског сабора од маја 1985. изабран је за епископа банатског. Хиротонисан је 16. јуна 1985. године у београдској Саборној цркви од патријарха српског Германа уз саслужење митрополита црногорско-приморског Данила Дајковића и више епископа Српске православне цркве. Међу њима је био и митрополит кефалонијски Прокопије који га је својевремено замонашио у Грчкој, а потом и произвео у архимандрита. Изабрани епископ банатски Амфилохије је устоличен у Вршцу 21. јула 1985.

Одлуком Светог архијерејског сабора од децембра 1990. изабран је за митрополита црногорско-приморског. Свечано устоличење је 30. децембра 1990. извршио патријарх српски Павле у Цетињском манастиру. Почасна и литургијска титула митрополита Амфилохија је гласила: „архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког”.

Митрополит Амфилохије је био члан Светог архијерејског синода у више сазива. Био је замјеник патријарха од 2007. године до упокојења патријарха српског Павла, као и мјестобљуститељ патријарашког трона од 16. новембра 2009. године до избора патријарха српског Иринеја односно 22. јануара 2010. Својевремено је био епископ администратор, прво у Епархији рашко-призренској а затим и у новооснованој Епархији буеносајреској. На предлог митрополита Амфилохија обновљена је светосавска Епархија будимљанско-никшићка (2000). За њеног епископа је изабран Јоаникије (Мићовић), дотадашњи викар Митрополије.

Његово високопреосвештенство митрополит др Амфилохије је преминуо 30. октобра 2020. године у Подгорици од посљедица вируса корона.

Сродни чланци

Спољне везе

амфилохије_радовић.txt · Последњи пут мењано: 2022/12/17 01:04