Корисничке алатке

Алатке сајта


епископ_администратор

Епископ администратор

Епископ администратор или мјестобљуститељ, архијереј који привремено руководи упражњеном епархијом („удовом епархијом”).

Дјелокруг

У Српској православној цркви епископа администратора поставља Свети архијерејски синод. Администратор не може започињати никакав посао који би се тицао епархијске организације нити може изводити неке важне промјене у пословима који су за вријеме управљања бившег епархијског архијереја били започети. Када епархија постане удова епархијски црквени суд одређује комисију од три лица која ће по инвентару прегледати и примити епархијску имовину и ствари. Ако шта недостаје епархијски црквени суд ће доставити Светом архијерејском синоду који ће донијети рјешење о накнади. Сва по инвентару примљена покретна и непокретна имовина предаје се писменим путем архијереју администратору односно новопостављеном епархијском архијереју.1)

У Православној охридској архиепископији администратор се називао мјестобљуститељ (местобљустител). Постављао га је њен Свети архијерејски синод из реда епархијских или викарних архијереја.2) Због политичког прогона Православне охридске архиепископије у Сјеверној Македонији чак четирма епархијама од укупно седам руководили су мјестобљуститељи.

Сродни чланци

1)
Чланови 112—114. Устава Српске православне цркве (1957)
епископ_администратор.txt · Последњи пут мењано: 2024/02/25 14:03