Корисничке алатке

Алатке сајта


православна_охридска_архиепископија

Православна охридска архиепископија

Православна
охридска архиепископија
Аутономија:
2005—2022.

Киријархална црква:
Српска православна црква

Поглавар:
архиепископ охридски
и митрополит скопски
и местобљуститељ
велешко-повардарски
Јован (Вранишковски)

Привремено седиште:
Битољ,
Северна Македонија

Број епархија:
7

Званични сајт:
poa-info.org

Православна охридска архиепископија (ПОА),1) некадашња помесна и аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Привремено седиште јој се налазило у Битољу.

Историја

Црквено уређење

Православна охридска архиепископија је била аутономна помесна црква под јурисдикцијом Српске/Пећке патријаршије. Њен основни црквеноправни акт је био Устав Православне охридске архиепископије усаглашен са Уставом Српске православне цркве. Помесна црква се управљала на основу Светог писма и Светог предања, правила васељенских сабора и од њих признатих правила светих апостола, помесних сабора и светих отаца, као и Устава СПЦ и Устава ПОА и уредаба, правилника и начелних одлука надлежних црквених власти.

На челу Православне охридске архиепископије је стојао архиепископ охридски као њен поглавар. Архиепископ је био председник аутономног Светог архијерејског синода и Светог синода. Био је пуноправни члан Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. Архиепископ је имао сва права и дужности епархијског архијереја у својој Митрополији скопској и њом је управљао уз помоћ викарног епископа.

Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије је био јерархијско представништво и црквенозаконодавна власт. Састављали су га сви архијереји под председништвом архиепископа. Да би пуноважно одлучивао потребно је било да присуствује 2/3 епархијских архијереја. Одлуке Светог архијерејског синода је извршавао Свети синод.

Епархије

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Користио се и назив Грчко-православна Охридска архиепископија Пећке патријаршије (Грко-Православна Охридска Архиепископија на Пеќката Патријаршија) за потребе регистрације.
православна_охридска_архиепископија.txt · Последњи пут мењано: 2024/02/14 23:17