Добро дошли на Српску енциклопедију

Православна
охридска архиепископија
Конституисање:
мај 2002.

Аутономија:
мај 2005.

Киријархална црква:
Српска православна црква

Поглавар:
архиепископ охридски
и митрополит скопски
Јован VI (Вранишковски)

Привремено сједиште:
Битољ

Канонско подручје:
Сјеверна Македонија

Званични сајт:
http://www.poa-info.org/

Број епархија:
седам

Број архијереја:
четири

Православна охридска архиепископија

Православна охридска архиепископија (ПОА),1) аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Постоји још и неканонска Македонска православна црква.

Историјат

У покушају да се обнови канонски статус и признање осталих православних цркава, расколничка Македонска православна црква преговарала је са Српском православном црквом и преговори су довели до евентуалног договора потписаног у Нишу у јуну 2002. године, познатог као Нишки споразум.2) Споразум је потписан од епископа две делегације. Међутим, епископи Македонске православне цркве су били жестоко критиковани за потписивање, и поред тога што су на почетку пробали да бране споразум,3)4) Синод МПЦ је одбио споразум.

Након тога је Пећка патријаршија позвала све епископе, монахе и вернике да уђу у духовно јединство са Српском православном црквом. Јован Вранишковски, митрополит велешки и повардарски и сви тамошњи свештеници прихватили су позив и потписали споразум.5) Дана 23. септембра 2002. митрополит Јован је постављен за патријарашког егзарха аутономне Охридске архиепископије. Дана 25. децембра 2003. изабран је за председника Светог архијерејског синода Православне охридске архиепископије, након његовог конституисања.

Дана 24. маја 2005. Пећка патријаршија је потврдила да је он архиепископ охридски и митрополит скопски према Нишком споразуму. Истога дана, појавио се и томос (патријарха српског и Светог архијерејског сабора)6) где се архиепископ Јован наводи као председник Светог архијерејског синода.7)

Православној охридској архиепископији је забрањено да се региструје од стране Македонске државне комисије за религију под основом да је могуће регистровати само једну за сваку конфесију, а и име се не разликује од Македонске православне цркве — Охридске архиепископије.8) Расколничка Македонска православна црква, настала једностраном декларацијом о аутокефалности (1967), призната је само од стране Државне религијске комисије Републике Македоније, али ни од једне канонске православне цркве.

Епархије

Православна охридска архиепископија (ПОА) састоји се од једне митрополије и шест епископија.9) Четири епископије немају свог архијереја и њима привремено управљају мјестобљуститељи (администратори). Епископије су:

  1. Епископија преспанско-пелагонијскаМарко (Кимев) (мјестобљуститељ „битољски”);

Свети архијерејски синод

Свети архијерејски синод аутономне Охридске архиепископије је конституисан 25. децембра 2003. године у манастиру Светог Јована Златоустог у Нижепољу код Битоља, у саставу:10)

Данас, Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије има сљедећи састав:11)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Користи се и назив „Грчко-православна Охридска архиепископија Пећке патријаршије” за потребе регистрације
8)
US State Dept. Report on Religious Freedom in Macedonia, 2006, Приступ 7. септембра 2014.
Штампање