Корисничке алатке

Алатке сајта


потврда_избора_за_архиепископа_охридског_и_митрополита_скопског_2005

Потврда избора за архиепископа охридског и митрополита скопског (2005)


ПАТРИЈАРХ СРПСКИ


Пбр. 172
24. маја 2005. године
у Београду


ПОТВРДА

избора Његовог Високопреосвештенства
Митрополита велеског и повардарског
Господина ЈОВАНА
за Архиепископа охридског и Митрополита скопског,
Председника Светог Архијерејског Синода
аутономне Православне Охридске Архиепископије и Поглавара исте

МИ

милошћу Божјом Архиепископ пећки,
Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски


На основу тачке 5. Споразума о васпостављању црквеног јединства, потписаног у Нишу 17. маја лета Господњега 2002. и потом одобреног од стране Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве (АСбр. 38/зап. 16 од 23. маја 2002. године), и Извештаја Његовог Високопреосвештенства Митрополита велеског и повардарског Господина Јована, Нашег Егзарха за све Епархије Православне Охридске Архиепископије, бр. 41 од 2. марта лета Господњега 2004. о конституисању Светог Архијерејског Синода поменуте Архиепископије и избору Председника Светог Архијерејског Синода исте, овим званично


ПОТВРЂУЈЕМО


избор Његовог Високопреосвештенства Митрополита велеског и повардарског Господина Јована, Нашег вазљубљеног у Христу брата и саслужитеља и досадашњег Егзарха аутономне Охридске Архиепископије, за Архиепископа охридског и Митрополита скопског, Председника Светог Архијерејског Синода Охридске Архиепископије и Предстојатеља исте.

Настојским објављујемо и до знања стављамо свима да, после ове Наше потврде, Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Господин Јован јесте канонски и законити Предстојатељ Охридске Архиепископије, аутономне Православне Цркве у оквиру Српске Патријаршије, и да сви треба да га као таквога признају и уважавају, а богољубиви клир и народ Охридске Архиепископије да га са љубављу слуша и следи као свога Првојерарха.


Архиепископ пећки
Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски
+ПавлеПАТРИЈАРХ СРПСКИ


Пбр. 172
24. мај 2005. година
во Белград


ПОТВРДА

за избор на Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот велески и повардарски
Господин ЈОВАН
за Архиепископ охридски и Митрополит Скопски,
Претстоител на Светиот Архијерејски Синод на
автономната Православна Охридска Архиепископија и Поглавар на истата

НИЕ

по милоста Божја Архиепископ пекќи,
Митрополит белградско-карловачки и
Патријарх српски


Врз основа на точка 5. од Согласноста за воспоставување црковно единство, потпишана во Ниш на 17. мај 2002. лето Господово и потоа одобрена од Светиот Архијерејски Собор на Српската Православна Црква (АСбр.38/зап. 16 од 23. мај 2002. година), и Извештајот на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот велески и повардарски Господин Јован, Нашиот Егзарх за сите православни Епархии на Православната Охридската Архиепископија, бр. 41. од 2. март 2004. лето Господово, заради конституирањето на Светиот Архијерејски Синод на споменатата Архиепископија и изборот за Претстоител Светиот Архијерејски Синод на истата, со ова официјално го


ПОТВРДУВАМЕ


изборот на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот велешки и повардарски Господин Јован, Нашиот во Христа возљубен брат и сослужител и досегашен Егзарх на автономната Охридска Архиепископија, за Архиепископ охридски и Митрополит скопски, Претседател на Светиот Архијерејски Синод на Охридската Архиепископија и Претстоител на истата.

Следствено објавуваме и даваме до знаење дека, после оваа Наша потврда, Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски Господин Јован е канонски и законски Претстоител на Охридската Архиепископија, автономна Православна Црква во рамките на Српската Патријаршија, и дека сите треба како таков да го признаваат и уважуваат, а богољубивиот клир и народот на Охридската Архиепископија со љубов да го слуша и следи како свој Првојерарх.


Архиепископ пекќи
Митрополит белградско-карловачки
и Патријарх српски
+Павле

Сродни чланци

Извори

потврда_избора_за_архиепископа_охридског_и_митрополита_скопског_2005.txt · Последњи пут мењано: 2022/05/21 22:47