Корисничке алатке

Алатке сајта


празници_републике_српске

Празници Републике Српске

Празници Републике Српске, републички и вјерски празници који се обиљежавају и празнују као нерадни дани.

Закон

Празници Републике Српске су најприје утврђени Законом о славама и светковинама (1992). Овај закон је касније укинут. Затим, поново су утврђени Законом о празницима Републике Српске (2007) као републички и вјерски празници. Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине (2016) брисан је 9. јануар као датум празновања Дана Републике. Међутим, Народна скупштина Републике Српске је након одржаног републичког референдума са питањем Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске поново утврдила 9. јануар као датум празновања и усвојила посебан Закон о Дану Републике Српске (2016) поред постојећег општег Закона о празницима Републике Српске (2007).1)2)3)

У дане празника Републике Српске не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности. Влада Републике Српске и градоначелници/начелници општина одређују који су органи, организације, предузећа и установе дужни да раде и у ком обиму. Правна лица, одговорна лица у правном лицу и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности, чине прекршај уколико раде у дане републичких празника.

Републички празници

Празници у Републици Српској, као републички празници су:

Ако други дан републичког празника који се празнује два дана пада у недјељу преноси се у понедјељак.

Вјерски празници

Празници у Републици Српској, као вјерски празници су:

  • Православни Божић;
  • Католички Божић;
  • Курбан Бајрам;
  • Православни Велики петак;
  • Православни Васкрс;
  • Католички Велики петак;
  • Католички Ускрс;
  • Рамазански Бајрам.

Вјерски празници се празнују по два дана, први и други дан празника, с тим да се православни Божић и католички Божић празнују на Бадњи дан и дан Божића. Православни Велики петак и католички Велики петак празнују се по један дан. Вјерници православне, католичке и исламске вјероисповијести имају право на плаћени изостанак с радног мјеста у те дане. Грађани имају право на плаћено одсуство с посла, по властитом избору до два дана у току календарске године, на дане својих осталих вјерских празника.

Остали празници

Осим републичких и вјерских празника Влада Републике Српске може својом одлуком одредити обиљежавање и других датума, уважавајући историјско, културолошко и традиционално насљеђе конститутивних народа Републике Српске. Такође, статутом јединице локалне самоупрaве може се одредити и један дан — празник, као радни дан, који се слави на подручју јединице локалне самоуправе.

Влада редовно сваке године проглашава 14. јануар (обиљежавање Нове године по јулијанском календару) нерадним даном.

Остали значајни датуми који се радно обиљежавају су:

Сродни чланци

1)
Закон о славама и светковинама („Службени гласник Републике Српске”, број 19/92)
2)
Закон о празницима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 43/07)
3)
Закон о Дану Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 113/16)
празници_републике_српске.txt · Последњи пут мењано: 2021/06/26 22:24