Корисничке алатке

Алатке сајта


представништва_републике_српске

Представништва Републике Српске

Представништва Републике Српске (енгл. Representative Offices of the Republic of Srpska), правна лица која образује Влада Републике Српске с циљем да за интересе и потребе Републике Српске обављају послове на унапређењу економске, научно-техничке, културне, социјалне, информативне, просвјетне, спортске и друге сарадње са субјектима у иностраним државама.

Представништва постоје у осам држава: Србији, Русији, Грчкој, Аустрији, Белгији, Њемачкој, САД и Израелу.1)

Статус

Представништва Републике Српске2) немају дипломатски статус и нису дио дипломатско-конзуларне мреже будући да је спољна политика у надлежности институција Босне и Херцеговине, а за именовање амбасадора и других међународних представника је задужено Предсједништво Босне и Херцеговине. Представништва се региструју у складу са законима и прописима земаља у којима дјелују, а уважавајући специфичност политичког и правног система сваке земље појединачно.

Данашње Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске (као и раније Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске) обавља управне и друге стручне послове који се односе на нормативно уређивање организовања и рада привредних представништава у иностранству, праћење реализације њихових програма и планова рада те предузимање мјера и активности за њихов координисан и ефикаснији рад. До 1998. године Министарство иностраних послова Републике Српске је предлагало оснивање представништава у другим земљама и организовало и контролисало њихов рад.

Према Уставу Републике Српске одлуку о образовању представништава Републике у иностранству доноси Влада Републике Српске. Шефове представништава поставља и опозива предсједник Републике Српске указом, на предлог Владе.

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Представништва Републике Српске, Приступ 3. новембра 2023.
2)
Позната и као привредна представништва Републике Српске
представништва_републике_српске.txt · Последњи пут мењано: 2023/11/03 00:24