Корисничке алатке

Алатке сајта


иринеј_буловић

Иринеј (Буловић)

Иринеј
(Буловић)

Помесна црква:
Српска православна црква

Епархија:
Епархија бачка

Титула:
епископ новосадски и бачки,
сомборски и сегедински


Седиште:
Нови Сад, Србија

Световно име:
Мирко Буловић

Рођење:
11. фебруар 1947.
Станишић код Сомбора,
ФНРЈ

Иринеј (световно Мирко Буловић) (Станишић код Сомбора, ФНРЈ, 11. фебруар 1947), епископ новосадски и бачки и администратор Епархије аустријске. Бивши је викарни епископ моравички (1989—1990).

Животопис

Његово преосвештенство епископ др Иринеј (Мирко Буловић) рођен је 11. фебруара 1947. године у Станишићу код Сомбора, ФНРЈ (данас Србија). Родитељи су му Михаило и Зорка. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Сомбору (1965). Дипломирао је на Богословском факултету у Београду (1969). За време студија примио је монашки постриг од блаженопочившег архимандрита Јустина Поповића. Тадашњи епископ рашко-призренски Павле Стојчевић (потоњи патријарх српски) рукоположио га је за јерођакона, а потом за јеромонаха.

Боравио је у манастиру Острогу од 1969. до 1970. Десетогодишњи период од 1970. до 1980. провео је у Атини на постдипломским студијама на богословском факултету где је одбранио докторску дисертацију. Након студијског боравка у Паризу, на руском Богословском институту Светог Сергија (1980—1981), изабран је за доцента на Богословском факултету у Београду. Пензионисан је као редовни професор и шеф катедре (2015), а обављао је дужност декана Православног богословског факултета у четири мандата.1)

Епископ Иринеј говори грчки, италијански, немачки, руски и француски језик.

Архијерејство

На редовном заседању Светог архијерејског сабора (1989) изабран је за викарног епископа моравичког, помоћника патријарху српском. Након хиротоније у Пећкој Патријаршији, дана 20. маја 1990, изабран је за епархијског епископа бачког и устоличен у Новом Саду, дана 24. децембра исте године. Објавио је многе богословске текстове, научне и популарне, као и доста превода. Десетак година је уређивао Православни мисионар, популарни часопис у синодском издању.

Дужи низ година врши дужност портпарола Српске православне цркве. Био је епископ администратор новоосноване Епархије аустријско-швајцарске од 2011. до 2014. године. У више наврата је био члан Светог архијерејског синода. Члан је Свеправославне комисије за дијалог са Римокатоличком црквом и Свеправославне комисије за дијалог са лутеранима. Такође, члан је Удружења књижевника Србије.

Сродни чланци

Спољне везе

иринеј_буловић.txt · Последњи пут мењано: 2024/05/30 22:47