Корисничке алатке

Алатке сајта


давид_нинов

Давид (Нинов)

Давид
(Нинов)

Помесна црква:
Охридска архиепископија
2005—2022.

Епархија:
Митрополија скопска

Титула:
епископ стобијски
и местобљуститељ струмички


Привремено седиште:
Битољ,
Северна Македонија

Световно име:
Јанко Нинов

Рођење:
27. јул 1972.
Скопље, СФРЈ

Давид (световно Јанко Нинов) (Скопље, СФРЈ, 27. јул 1972), некадашњи викарни епископ стобијски и местобљуститељ струмички.

Животопис

Давид (Јанко Нинов) рођен је 27. јула 1972. године у Скопљу, СФРЈ. Пре одласка у манастир био је уредник часописа „Стремеж” и радио је у редакцији за културу државне телевизије. Објавио је неколико књига стихова и добитник је награде „Студентски збор”. У манастир одлази 1995. године, а 1996. године као расофоран монах рукоположен је за јерођакона. У велику схиму замонашен је 1997. године и рукоположен у јеромонаха. У манастиру је уређивао лист „Успение”.

Заједно са монасима и монахињама код којих је служио као духовник, јануара 2004. године, од Његовог блаженства архиепископа охридског и митрополита скопског Јована (Вранишковског) примљен је у јурисдикцију Православне охридске архиепископије.

Средње образовање је завршио у Скопљу. Студирао је старогрчку и латинску филологију на Институту за класичне студије у Скопљу. Дипломирао је теологију на Теолошком факултету државног Аристотеловог универзитета у Солуну, Грчка. На истом универзитету прати постдипломске студије из области догматике и филозофије у православном предању.1)

Архијерејство

За помоћног епископа стобијског изабрао га је Свети архијерејски синод Православне охридске архиепископије, дана 29. јуна 2006. Међутим, због политички мотивисаног затварања Његовог блаженства архиепископа охридског и митрополита скопског Јована (Вранишковског) хиротонија у епископски чин извршена је тек 17. јуна 2007. Затим, 2008. постављен је за администратора Струмичке епархије.

Радио и извршавао је задатке првог секретара Светог архијерејског синода Православне охридске архиепископије, а истовремено је био и уредник званичне интернет странице Православне охридске архиепископије, као и листа „Соборност”.

Сродни чланци

Спољне везе

давид_нинов.txt · Последњи пут мењано: 2024/02/25 23:12