Корисничке алатке

Алатке сајта


марко_кимев

Марко (Кимев)

Марко
(Кимев)

Помесна црква:
Охридска архиепископија
2005—2022.

Епархија:
Епископија брегалничка

Титула:
епископ брегалнички
и местобљуститељ битољски


Седиште:
Штип,
Северна Македонија

Световно име:
Горан Кимев

Рођење:
25. новембар 1977.
Штип, СФРЈ

Марко (световно Горан Кимев) (Штип, СФРЈ, 25. новембар 1977), некадашњи епископ брегалнички и местобљуститељ битољски. Бивши је викарни епископ дремвички (2003—2006).

Животопис

Марко (Горан Кимев) рођен је 25. новембра 1977. године у Штипу, СФРЈ. Основну школу је завршио у родном граду, након чега је уписао Богословску школу у Скопљу. Након пет година школовања на богословији и одслуженог војног рока уписао се на Богословски факултет у Скопљу, а истовремено ради и у администрацији Велешко-повардарске митрополије.

По ступању у Велешко-повардарску митрополију, сједињене у Српску православну цркву, а преко ње и са целом православном икуменом, као упућен у митрополију и духовно дете митрополита Јована (Вранишковског), дана 6. јула 2002. бива насилно прогоњен од полиције у Македонији заједно са митрополитом и свом његовом духовном децом који живе у згради митрополије. Само неколико дана касније, 20. јула 2002. године, у условима прогонства у манастиру Свети великомученик Георгиј код Неготина, митрополит Јован (Вранишковски) га потстрижује у монаштво и добија име Марко.

Архијерејство

Дана 2. августа 2002. године, у манастиру Свети Прохор Пчињски, рукоположен је у ђаконски чин од епископа врањског Пахомија (Гачића) и као ђакон служи у параклису „Воскресение Христово” у Битољу, а истовремено похађа школу за грчки језик у Грчкој. Иако релативно млад, због потреба Охридске архиепископије, одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве одржаног 10/23. маја 2003. године, на предлог митрополита велешког и повардарског и егзарха охридског Јована VI, изабран је за његовог викарног епископа са титулом епископ дремвички.

Дана 1. јуна 2003. године у новоформираном резиденцијалном манастиру Охридске архиепископије посвећене Светом Јовану Златоустом рукоположен је у јеромонашки чин. Немајући могућност за његову хиротонију у Северној Македонији, с обзиром да су власти забраниле улазак српског патријарха и епископа Српске православне цркве у Северну Македонију, иста је извршена у манастиру Свети Прохор Пчињски дана 24. новембра/7. децембра 2003. године, а одлуком Светог архијерејског синода Српске православне цркве постављен је за местобљуститеља битољског. Дана 16/29. јуна 2006, одлуком Светог архијерејског синода Православне охридске архиепископије, постављен је за надлежног архијереја Брегалничке епархије са титулом епископ брегалнички и местобљуститељ битољски.1)

Сродни чланци

марко_кимев.txt · Последњи пут мењано: 2024/02/24 21:09