Корисничке алатке

Алатке сајта


град_источно_сарајево

Град Источно Сарајево

Град Источно Сарајево (раније град Српско Сарајево), јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Обухвата 6 општина.1)

Град има површину од 1.425 квадратних километара и 59.916 становника.

Политичко уређење

Српски град Сарајево проглашен је 30. децембра 1993. доношењем Закона о Српском граду Сарајево за време ратног стања или непосредне ратне опасности.2) Подручје града су чинила подручја девет општина: Центар, Хаџићи, Илиџа, Илијаш, Ново Сарајево, Стари Град, Рајловац, Вогошћа и Трново. Сједиште града је било у Новом Сарајеву. Органи града су били Скупштина града и Извршни одбор града.

Измјенама и допунама закона од 2. априла 1996. дотадашњи назив „Српски град Сарајево” промијењен је у „град Српско Сарајево”.3) Подручје града су чинила подручја шест општина: Српска Илиџа, Српско Ново Сарајево, Пале, Соколац, Стари Град и Трново. Сједиште града је било на Палама. Измјенама закона од 27. јула 2005. прописан је садашњи назив „град Источно Сарајево”.4) Органи града су Скупштина града и градоначелник.

Скупштина града је представнички орган и орган одлучивања и креирања политике града. Скупштина има 31 одборника који се бирају од скупштина општина на период од четири године. Из реда одборника бира се предсједник и потпредсједник Скупштине.

Градоначелник је носилац извршне власти у граду. Он руководи Градском управом и представља и заступа град. Бира се на период од четири године, а избор врши Скупштина града.5) Градоначелник има замјеника којег бира Скупштина града на предлог градоначелника.

Општине

Значајне личности

Значајне политичке и јавне личности Источног Сарајева у садашњости:6)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Град Источно Сарајево је једини од осам градова који у свом саставу има општине
2)
Закон о Српском граду Сарајево за време ратног стања или непосредне ратне опасности („Службени гласник Републике Српске”, број 25/93)
3)
Закон о граду Српско Сарајево („Службени гласник Републике Српске”, број 8/96)
4)
Закон о измјенама Закона о територијалној организацији Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 103/05)
5)
Градоначелник Источног Сарајева је једини од осам градоначелника који се бира посредно
6)
Списак садржи личности о којима постоји биографски чланак
град_источно_сарајево.txt · Последњи пут мењано: 2020/08/03 15:38 од жељко_тодоровић