Корисничке алатке

Алатке сајта


чарапићева_буна

Чарапићева буна

Чарапићева буна, избила је априла 1826. године под вођством Ђорђа Чарапића. Циљ буне је био да се уклони кнез Милош Обреновић и да се на власт доведу Карађорђевићи. Релативно брзо буна је била откривена и угушена.

Ђорђе Чарапић

Ђорђе Чарапић је био синовац Васе Чарапића. Учествовао је у Другом српском устанку и био је саборац Милоша Обреновића.1) По окончању устанка вратио се на своје имање у Рипањ, где га је шиканирао сеоски старешина, али након жалбе кнез Милош га је заштитио и поставио за намесника рипањске мукаде.2) Након 1823. више није намесник, а ни у Милошевој милости. Ђорђе Чарапић је учествовао у Ђаковој буни, а након њенога гушења побегао је заједно са братом Марком у Хабзбуршку монархију.3) Марко је могао да се врати.

Повезивање са Карађорђевићем и грчком хетеријом

Ђорђе Чарапић је отада само планирао буну против кнеза Милоша. Отишао је у Русију код Алексе Карађорђевића и планирао је устанак у пролеће 1826.4) Повезао се и са грчком хетеријом, која је заједно са Алексом Карађорђевићем била заинтересована за устанак у Србији и била је спремна да финансира побуну.5) Ђорђев брат Марко Чарапић био је веза између Ђорђа и њему оданога Михајла Берисављевића. Кнез Милош је почео да добија информације од свога агента у Сибињу о сумњивим радњама српских емиграната у Влашкој и Бесарабији, о писмима за Алексу Карађорђевића и о томе да изгледа грчки трговци из Одесе финансијски помажу заверу у Србији.6) Милош је свом брату Јеврему Обреновићу дао задатак да сазна да ли је Ђорђе Чарапић у Панчеву. Током фебруара 1826. године Милош добија нове извештаје о доласку агената из Грчке и да су добро плаћени да га убију. Јеврем Обреновић је тада издао строга наређења о стражама на Дунаву.

Прелазак у Србију

Ђорђе Чарапић је 1. априла 1826. прешао у Србију и сместио се на Авали.7) Берисављевићу је послао поруку да му пошаље што више људства и муниције и да дође на брдо крај Раковице. Београдски кнезови су сазнали и обавестили Милоша да се Чарапић налази на Авали и да ће дићи буну за десет дана.8) Аврам Петронијевић је ухапсио Чарапићевога јатака Берисављевића, који је онда одао целу заверу и одао да раде за Алексу Карађорђевића и да треба да побију Обреновиће и њима одане старешине.9) Милошева глава била је уцењена на 50.000 дуката, а Јована и Јеврема Обреновића на 20.000 дуката.10)

Погибија Чарапића

Већ 4. априла Милошеви кнезови су ушли у Бели Поток, што је обесхраброло Чарапићеве рођаке, па су једни одвели кнезове до раковичке механе у јарузи до места где су тада били Чарапић и бунтовници.11) Ту су у пуцњави погинули Ђорђе Чарапић, његов брат Марко и двојица присташа. Главе побијених послали су Милошу. Јеврем Обреновић је 6. априла почео са истрагом у Рипњу са циљем да казни Чарапићеве јатаке. Истрагу је касније наставио Милош. Чарапићеви саучесници (два учитеља, нешто трговаца и занатлија и сељаци из Белога Потока, Рипља, Иванче, Мокрога Луга и Вишњице) били су или побијени или утамничени, претучени и унакажени мучењем. Будисављевићу су одсечене руке до зглавака и део језика, а другој двојици само десну руку. Грци су се кнезу Милошу осветили због пасивнога држања за време грчкога устанка, па су се расписали преувеличавајући број жртава и зверства које је Милош извео.

Литература

  • Гавриловић Михаило, Милош Обреновић, I-III, Београд 1908, 1909, 1912.
  • Владимир Стојанчевић, Милош Обреновић и његово доба, Београд, 1966.
  • Ћоровић, Историја Срба

Carapiceva buna

1) , 2)
Гавриловић, II, стр. 618
3) , 4) , 5)
Гавриловић, II, стр. 620
6)
Гавриловић, II, стр. 621
7)
Гавриловић, II, стр. 624
8)
Гавриловић, II, стр. 625
9)
Гавриловић, II, стр. 626
10)
Гавриловић, II, стр. 627
11)
Гавриловић, II, стр. 628
чарапићева_буна.txt · Последњи пут мењано: 2023/09/24 14:10