Не дамо светиње

Не дамо светиње, основни слоган молитвених протеста који се одржавају широм Црне Горе након усвајања тзв. Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница од 27. децембра 2019. којим је предвиђено отимање објеката и земљишта Српске православне цркве.

Велике литије се одржавају у организацији Епископског савјета Православне цркве у Црној Гори односно Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке и дијелова епархија Милешевске и Захумско-херцеговачке. Предводници масовних протеста су Његово високопреосвештенство АЕМ Амфилохије и Његово преосвештенство еп. Јоаникије.

Закон о отимању светиња

У прелазним и завршним одредбама, тачније у члановима 62, 63. и 64. Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, прописано је да ће орган управе утврдити вјерске објекте и земљиште који су државна својина, извршити њихов попис и поднијети захтјев за упис права државне својине у катастар непокретности, а да ће катастар бити дужан да изврши такав упис захтјева. Након правоснажности одлуке катастра, вјерска заједница може наставити са коришћењем објеката и земљишта до одлуке државног органа надлежног за одлучивање о државини, коришћењу и располагању овим објектима и земљиштем.

Закон се односи на:1)

  • вјерске објекте и земљиште које користе вјерске заједнице на територији Црне Горе „који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, и за које не постоје докази о праву својине вјерских заједница”
  • вјерске објекте „који су изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године, а за које не постоје докази о праву својине”

Такве вјерске објекте и земљиште закон наводи као културну баштину Црне Горе односно државну својину. Са друге стране, Српска патријаршија и њена Православна црква у Црној Гори оцијенили су предлог закона антиевропским и антицивилизацијским, да се њиме специјално и намјерно дискриминишу епархије Српске православне цркве и да се предвиђа отимање светих храмова односно насилно одузимање светиња у корист канонски и реално непостојеће тзв. Црногорске православне цркве.2) Закон је окарактерисан као „закон о отимању светиња”.

Велике литије

У главном граду Подгорици се 29. фебруара 2020. одржала Светосимеоновска литија у част Светог Симеона Мироточивог (Стефана Немање) на којој се окупило око 100.000 вјерника — најбројнији скуп у историји Црне Горе. Литургију и крсни ход је предводио митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије уз саслужење 15 архијереја Српске православне цркве и Украјинске православне цркве.3)4)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница („Службени лист Црне Горе”, број 74/19)
Штампање