Корисничке алатке

Алатке сајта


православна_црква_у_црној_гори

Православна црква у Црној Гори

Православна црква
у Црној Гори

Помјесна црква:
Српска православна црква

Предсједник
Епископског савјета:

архиепископ цетињски,
митрополит црногорско-приморски,
зетско-брдски и скендеријски
и егзарх свештеног трона пећког

Епархије:
Митрополија црногорско-приморска
Епархија будимљанско-никшићка
Епархија милешевска
Епархија захумско-херцеговачка

Православна црква у Црној Гори, некадашњи органски дио Српске православне цркве.

Сачињавале су је Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка, као и дијелови епархија Милешевске и Захумско-херцеговачке.

Конституисање

Православна црква у Црној Гори је конституисана одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (АС бр. 95/зап. 208) од 26. маја 2006. године у духу очувања јединства Цркве и вјековног поретка древне (1920. васпостављене) Пећке патријаршије, поштyjући углед Митрополије црногорске и њену историјску улогу у животу Црне Горе која је поново стекла своју државност и ради што успјешнијег остваривања спасоносне мисије Цркве.

Православну цркву у Црној Гори сачињавале су епархије Српске православне цркве: Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка, као и дијелови епархија Милешевске и Захумско-херцеговачке.1)2)

Епископски савјет

Епископи епархија Црногорско-приморске, Будимљанско-никшићке, Милешевске и Захумско-херцеговачке сачињавали су Епископски савјет Православне цркве у Црној Гори под предсједништвом архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског. Они су се по потреби састајали ради савјетовања и доношења одлука из надлежности Епископског савјета.

Једна од основних дужности Епископског савјета Православне цркве у Црној Гори је била да у сарадњи са државом Црном Гором и њеним надлежним органима покрене и да помаже израду и доношење Закона о положају Православне цркве и различитих вјерских заједница у Црној Гори и да предузме све потребне мјере у циљу заштите свеукупне духовне и материјалне, покретне и непокретне имовине Православне цркве у Црној Гори, као и на доношењу Закона о реституцији национализоване и одузете црквене имовине послије Другог свјетског рата.

О своме раду Епископски савјет Православне цркве у Црној Гори је био дужан, сходно утемељеном канонском поретку, да извјештава Свети архијерејски сабор Српске православне цркве.

Сродни чланци

православна_црква_у_црној_гори.txt · Последњи пут мењано: 2024/02/05 22:54