Корисничке алатке

Алатке сајта


недељко_чубриловић

Недељко Чубриловић

Недељко
Чубриловић

Рођење:
5. април 1953.
Крупа на Врбасу, ФНРЈ

Јавна функција:
министар
саобраћаја и веза
Републике Српске

Недељко Чубриловић (Крупа на Врбасу, ФНРЈ, 5. април 1953), српски политичар и инжењер машинства. Садашњи је министар саобраћаја и веза Републике Српске и предсједник Демократског савеза (ДЕМОС).

Бивши је предсједник Народне скупштине Републике Српске, предсједник Извршног одбора СО Бања Лука и замјеник предсједника Демократског народног савеза (ДНС).

Биографија

Недељко Чубриловић је рођен 5. априла 1953. године у Крупи на Врбасу, ФНРЈ (данас Република Српска). У родном мјесту је завршио основну школу. Средњу машинску техничку школу завршио је у Јајцу, а Машински факултет на Универзитету у Бањој Луци (1978).

У предузећу „Руди Чајавец“ Бања Лука радио је од 1980. до 1988. Обављао је послове техничког директора и директора Јавног комуналног предузећа Бања Лука до априла 1996. Године 1996. изабран је за предсједника Извршног одбора СО Бања Лука. На функцију генералног директора Дирекције за путеве Републике Српске именован је 1998. године. Од 2001. до 2006. руководио је приватним предузећем.

Политика

Недељко Чубриловић је био члан Демократског народног савеза (ДНС) од његовог оснивања 2000. године. Био је замјеник предсједника ДНС-а и предсједник Градског одбора ДНС-а Бања Лука.

На општим изборима 2006. изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске. Међутим, изабран је за министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске. На општим изборима 2010. године, по други пут, освојио је мандат народног посланика и поново изабран за министра саобраћаја и веза.

На општим изборима 2014. године, по трећи пут, изабран је за народног посланика те за предсједника Народне скупштине Републике Српске. Добитник је Ордена Светог Саве од Српске православне цркве.

Ожењен је, отац двоје дјеце и дјед двоје унучади.1)2)

Сродни чланци

Спољне везе

недељко_чубриловић.txt · Последњи пут мењано: 2023/01/13 15:51