Корисничке алатке

Алатке сајта


демократски_народни_савез

Демократски народни савез

Демократски
народни савез

Сједиште:
Бања Лука,
Република Српска

Предсједник:
Ненад Нешић

Потпредсједници:
Радислав Јовичић
Дане Малешевић
Душко Ивић

Званични сајт:
dnsrs.org

Демократски народни савез (ДНС), парламентарна странка у Републици Српској.

Сједиште странке је у Бањој Луци, а њен предсједник је Ненад Нешић.

Историја

Демократски народни савез је регистрован 21. јуна 2000.

Страначко уређење

Страначки органи Демократског народног савеза су: Скупштина, Главни одбор, Предсједништво, предсједник, Надзорни одбор и Статутарна комисија.

Скупштина је највиши орган. Скупштину чине: предсједници општинских/градских одбора, представници општинских/градских организација, чланови Предсједништва, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, делегати у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и Вијећу народа Републике Српске и одборници, начелници и замјеници начелника општина и градова.

Главни одбор је највиши орган одлучивања између двије Скупштине. Главни одбор чине: предсједник, потпредсједници, генерални секретар, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, делегати у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и Вијећу народа Републике Српске, министри у Влади Републике Српске и Савјету министара Босне и Херцеговине, предсједник Статутарне комисије и 160 изабраних чланова и 40 именованих чланова.

Предсједништво је политичко-извршни орган. Чланови Предсједништва су: предсједник, потпредсједници, генерални секретар, по два члана из сваке изборне јединице за Народну скупштину Републике Српске и један члан из Федерације Босне и Херцеговине, предсједници клубова посланика или њихови замјеници, предсједник Организације младих и предсједница Организације жена. Чланови Колегијума Предсједништва су: предсједник, потпредсједници и генерални секретар.

Предсједник представља и заступа странку. Предсједника у случају његове спријечености или немогућности да обавља функцију мијења генерални секретар или један од потпредсједника којег за то овласти предсједник.

Посебни организациони облици су Организација младих и Организација жена.

Значајне личности

Значајне личности ДНС у садашњости:1)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Списак садржи личности о којима постоји биографски чланак.
демократски_народни_савез.txt · Последњи пут мењано: 2023/01/16 15:56