Корисничке алатке

Алатке сајта


српска_православна_црква_у_босни_и_херцеговини

Српска православна црква у Босни и Херцеговини

Српска православна црква
у Босни и Херцеговини

Помјесна црква:
Српска православна црква

Предсједник
Епископског савјета:

архиепископ сарајевски,
митрополит дабробосански
и егзарх све Далмације

Епархије:
Митрополија дабробосанска
Епархија бањалучка
Епархија бихаћко-петровачка
Епархија захумско-херцеговачка
Епархија зворничко-тузланска

Српска православна црква у Босни и Херцеговини,1) некадашњи органски дио Српске православне цркве.

Сачињавале су је Митрополија дабробосанска и епархије Бањалучка, Бихаћко-петровачка, Захумско-херцеговачка и Зворничко-тузланска.

Епископски савјет

Епископи епархија Дабробосанске, Бањалучке, Бихаћко-петровачке, Захумско-херцеговачке и Зворничко-тузланске сачињавали су Епископски савјет Српске православне цркве у Босни и Херцеговини под предсједништвом митрополита дабробосанског.

Епископски савјет је расправљао о враћању имовине Српске православне цркве у Федерацији Босне и Херцеговине, посебно зграде Богословије у Сарајеву, пензијском и здравственом осигурању свештеника и других лица на служби у Српској православној цркви у Републици Српској, вјеронауци у основним и средњим школама, те положају свештеника вјероучитеља.2)

Катихетски одбор

Епископски савјет Српске православне цркве у Босни и Херцеговини је 2001. донио одлуку о оснивању Катихетског одбора који је дужан да брине о програму и уџбеницима за вјеронауку, као и о полагању стручних испита за вјероучитеље.3) На челу Катихетског одбора (КО) налазио се један од чланова Епископског савјета.

Комисије Катихетског одбора су: Комисија за израду Наставног плана и програма Православне вјеронауке у основним школама, Комисија за припрему Наставног плана и програма за православне гимназије, Комисија за стручно усавршавање вјероучитеља и за такмичење ученика из предмета Православна вјеронаука, Комисија за Наставни план и програм Православне вјеронауке за средње школе и Комисија за администрацију интернет презентације Катихетског одбора.4)

Сродни чланци

1)
Позната и под називом Српска православна црква у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине
српска_православна_црква_у_босни_и_херцеговини.txt · Последњи пут мењано: 2023/08/01 21:54