Добро дошли на Српску енциклопедију

Српска православна црква у Босни и Херцеговини

Српска православна црква у Босни и Херцеговини, органски дио Српске православне цркве.

Сачињавају је Митрополија дабробосанска и епархије Бањалучка, Бихаћко-петровачка, Захумско-херцеговачка и приморска и Зворничко-тузланска.

Епископски савјет

Епископски савјет Српске православне цркве у Босни и Херцеговини се састаје под предсједништвом митрополита дабробосанског, а састављају га још епископи бањалучки, бихаћко-петровачки, захумско-херцеговачки и приморски и зворничко-тузлански.

Они се састају ради савјетовања и доношења одлука из надлежности Епископског савјета. О своме раду Епископски савјет извјештава Свети архијерејски сабор Српске православне цркве.

Епископски савјет расправља о проблему враћања имовине Српској православној цркви у Федерацији Босне и Херцеговине, посебно зграде Богословије у Сарајеву, питањима пензијског и здравственог осигурања свештеника и других лица на служби у Српској православној цркви у Републици Српској и Босни и Херцеговини, вјеронауци у основним и средњим школама, те положају свештеника вјероучитеља.1)

Катихетски одбор

Епископски савјет Српске православне цркве у Босни и Херцеговини је 2001. донио одлуку о оснивању Катихетског одбора.2) Он је, поред осталог, дужан да брине о програму и уџбеницима за вјеронауку, као и о полагању стручних испита за вјероучитеље у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине.

На челу Катихетског одбора3) се налази један од владика у саставу Епископског савјета, а њега поставља и разрјешава Епископски савјет.

Сродни чланци

Штампање