Корисничке алатке

Алатке сајта


предсједништво_српске_републике_босне_и_херцеговине

Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине

Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине, некадашњи трочлани шеф државе у Српској Републици Босни и Херцеговини.

Историја

Према Уставу Српске Републике Босне и Херцеговине (1992) улогу шефа државе је имао предсједник Републике. Међутим, Уставним законом за провођење Устава Српске Републике Босне и Херцеговине је било прописано да до избора предсједника Републике његову функцију обављају чланови Предсједништва Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине српске националности изабрани на изборима 18. новембра 1990. Тако су вршиоци дужности предсједника били Биљана Плавшић и Никола Кољевић.

Предсједништво је званично формирано 12. маја 1992. усвајањем Закона о измјени и допуни Уставног закона за провођење Устава Српске Републике Босне и Херцеговине. Прописано је да до избора предсједника Републике његову функцију обавља Предсједништво од три члана које бира Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини. За чланове су изабрани: др Радован Караџић, проф. др Биљана Плавшић и проф. др Никола Кољевић. За предсједника Предсједништва је изабран Радован Караџић.

Дана 12. августа 1992. промијењен му је назив у „Предсједништво Републике Српске”. Престало је постојати 17. децембра 1992. након што је Радован Караџић изабран за првог предсједника Републике Српске. Друга два члана, Биљана Плавшић и Никола Кољевић, постали су потпредсједници Републике.1)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Одлука о проглашењу избора предсједника Републике Српске и
Одлука о проглашењу избора потпредсједника Републике Српске („Службени гласник Републике Српске”, број 19/92)
предсједништво_српске_републике_босне_и_херцеговине.txt · Последњи пут мењано: 2023/11/02 23:49