Добро дошли на Српску енциклопедију

Православље (новине)

Православље, новине Српске патријаршије.

Издаје их Информативно-издавачка установа Светог архијерејског синода Српске православне Цркве над којом надзор врши епископ зворничко-тузлански Хризостом (Јевић). Главни и одговорни уредник је презвитер мр Александар Ђаковац.1)

Историјат

Први број часописа „Православље“ је објављен 15. априла 1967. као вјерске новине Архиепископије београдско-карловачке2) с благословом блаженопочившег патријарха српског Германа.

Данас је то модеран часопис који се продаје равноправно са другим писаним медијима и дистрибуира посредством цркава и црквених општина, али се може наћи и на киосцима. Дана 15. новембра 2008. часопис „Православље“ је обиљежио излажење хиљадитог броја. Главни и одговорни уредник био је протојереј-ставрофор Миодраг Поповић.3)

Издвајају се двије димензије ових новина — информативна („актуелно“ о свим важним збивањима у Србији и иностранству) и едукативна (настала нарочито послије периода комунизма када се јавила потреба да се „затворена“ теологија, која је „говорила“ недовољно јасним и једноставним рјечником, приближи читаоцима).4)

Часопис Српске патријаршије излази два пута мјесечно (сваког првог и петнаестог).

Сродни чланци

Спољне везе

Штампање