Корисничке алатке

Алатке сајта


максим_васиљевић

Максим (Васиљевић)

Максим
(Васиљевић)

Помјесна црква:​
Српска православна црква

Епархија:
Епархија западноамеричка

Титула:
епископ лосанђелески и
западноамерички


Сједиште:
Лос Анђелес, САД

Световно име:
Милан Васиљевић

Рођење:
27. јун 1968.
Фоча, СФРЈ

Максим (световно Милан Васиљевић) (Фоча, СФРЈ, 27. јун 1968), епископ лосанђелески и западноамерички. Бивши је викарни епископ хумски (2004—2006).

Животопис

Његово преосвештенство епископ др Максим (Милан Васиљевић) рођен је 27. јуна 1968. године у Фочи, СФРЈ (данас Република Српска). Син је свештеника Лазара и Радмиле. Замонашио се 18. августа 1996. године у манастиру Тврдош код Требиња, а потом је три године био привремени клирик Грчке православне цркве.

Завршио је Богословију и Богословски факултет у Београду. Као стипендиста државе Грчке (од 1995. до 1997) и Фондације „Александар Оназис“ (1998) стекао је степен магистра теологије на Универзитету у Атини, гдје је одбранио и докторску дисертацију. Завршио је потом школу визанзијског сликарства и учио византијску музику у Атини. Једногодишње постдокторске студије радио је на Сорбони у Паризу (2003/2004). Истовремено се на француској Академији лијепих умјетности у Паризу, као професор на стажу, бавио теоријом и праксом сликарства.1)

Говори грчки, руски, енглески и француски језик. Објавио је више студија, чланака и превода.

Архијерејство

За викарног епископа хумског изабран је у мају 2004. године од Светог архијерејског сабора. Био је помоћни епископ митрополита дабробосанског Николаја Мрђе.

Хиротонисао га је патријарх српски Павле у Саборној цркви у Сарајеву дана 18. јула 2004. Присутни су били митрополити дабробосански Николај Мрђа и велешки и повардарски Јован (Вранишковски), епископи бачки Иринеј (Буловић), западноевропски Лука (Ковачевић), врањски Пахомије (Гачић), милешевски Филарет (Мићевић), далматински Фотије (Сладојевић), захумско-херцеговачки Григорије (Дурић), будимљанско-никшићки Јоаникије (Мићовић), викарни епископи јегарски Порфирије (Перић), липљански Теодосије (Шибалић), диоклијски Јован (Пурић) и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић).

Године 2006, на мајском прољећном засједању Светог архијерејског сабора, изабран је за епархијског епископа западноамеричког и устоличен јула исте године.2)

Сродни чланци

Спољне везе

максим_васиљевић.txt · Последњи пут мењано: 2022/09/04 23:54