Добро дошли на Српску енциклопедију

Максим (Васиљевић)

Максим (световно Милан Васиљевић) (Фоча, СФРЈ, 27. јун 1968), епископ западноамерички. Био је викарни епископ хумски од 2004. до 2006. године.

Животопис

Епископ Максим (Милан Васиљевић) рођен је 27. јуна 1968. године у Фочи, СФРЈ (данас Република Српска). Син је свештеника Лазара и Радмиле. Замонашио се 18. августа 1996. у манастиру Тврдош код Требиња, а потом је три године био привремени клирик Грчке православне цркве.

Завршио је Богословију и Богословски факултет у Београду. Као стипендиста државе Грчке (од 1995. до 1997) и Фондације „Александар Оназис“ (1998) стекао је степен магистра теологије на Универзитету у Атини, гдје је одбранио и докторску дисертацију. Завршио је потом школу визанзијског сликарства и учио византијску музику у Атини. Једногодишње постдокторске студије радио је на Сорбони у Паризу (2003/2004). Истовремено се на француској Академији лијепих умјетности у Паризу, као професор на стажу, бавио теоријом и праксом сликарства.1)

Говори грчки, руски, енглески и француски језик. Објавио је више студија, чланака и превода.

Епископ

За викарног епископа хумског изабран је у мају 2004. године од Светог архијерејског сабора. Био је помоћни епископ митрополита дабробосанског Николаја Мрђе.

Хиротонисао га је патријарх српски Павле у Саборној цркви у Сарајеву дана 18. јула 2004. године. Присутни су били митрополити дабробосански Николај Мрђа и велешки и повардарски Јован (Вранишковски), епископи бачки Иринеј (Буловић), западноевропски Лука (Ковачевић), врањски Пахомије (Гачић), милешевски Филарет (Мићевић), далматински Фотије (Сладојевић), захумско-херцеговачки Григорије (Дурић), будимљанско-никшићки Јоаникије (Мићовић), викарни епископи јегарски Порфирије (Перић), липљански Теодосије (Шибалић), диоклијски Јован (Пурић) и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић).

Године 2006, на мајском прољећном засједању Светог архијерејског сабора, изабран је за епископа западноамеричког и устоличен јула исте године.2)

Сродни чланци

Спољне везе

Штампање