Драган Калинић

Драган Калинић (Сарајево, ФНРЈ, 19. септембар 1948), српски политичар и предсједник странке Савез за демократску Српску (СзДС). Бивши је предсједник Народне скупштине Републике Српске, предсједник Српске демократске странке (СДС) и савјетник предсједника Републике Српске за политичка питања.

Биографија

Гимназију и Медицински факултет завршио је у Сарајеву, а у Београду је специјализовао грудну хирургију. Вршио је дужност министра здравља у Влади Републике Српске. Био је предсједник Народне скупштине Републике Српске након првих избора одржаних по Дејтонском мировном споразуму, а затим и у трећем, петом и шестом сазиву.

Дана 30. јуна 2004. године Драган Калинић је, са још око 60 функционера Српске демократске странке, разријешен свих политичких функција на основу одлуке високог представника за БиХ Педија Ешдауна, укључујући и функције предсједника Народне скупштине Републике Српске и предсједника Српске демократске странке.1) Дана 31. јануара 2010. године Драган Калинић је искључен из Српске демократске странке.2) Дана 21. априла 2010. основао је нову странку под називом Савез за демократску Српску (СзДС) чији је предсједник.3)

Сродни чланци

Штампање