Корисничке алатке

Алатке сајта


василије_васиљевић

Василије Васиљевић

Василије Васиљевић (Земун, 9. новембар 1792 — Земун, 26. март 1879), српски трговац и заступник Вукове реформе.

Живот и рад

Василије Васиљевић је рођен 9. новембра 1792. у Земуну у трговачкој породици.1) Српску и немачку школу завршио је у Земуну, а након тога отац га је дао да у Бечу изучи трговину код бечког велетровца Лудвига Фогла.2) По повратку у Земун од 1809. до краја рата са Наполеоном служио је у аустријској војсци у чину наредника.3) Једно време радио је у очевој трговини, а онда је отишао поново да усаврши трговину у Бечу код Христодула Божине. У Бечу је поред тога слушао логику и антропологију код Димитрија Фрушића.4)

Вратио се у Земун и бавио се трговином. Током 1819. био је градски заступник, а 1821. магистратски школски надзорник.5) Као школски надзорник схватио је да буквар за српске школе не одговара и да се помоћу њега тешко учи, па је предложио како да побољша стање.6) Када је Дворски ратни савет одобрио његов предлог Васиљевић је узалуд молио земунске учитеље да напишу нови буквар.7) Онда је сам Васиљевић написао нови буквар и то Вуковим правописом.8) Пошто је био писан Вуковим правописом на буквар је бацила анатему конзисторија у Сремским Карловцима на челу митрополитом Стефаном Стратимировићем.9) Током 1816. заједно са Вуком Караџићем и Димитријем Фрушићем отишао је у посету Лукијану Мушицком у манастиру Шишатовац и ту су се договарали о словима ђ, ј, љ и њ.10) Васиљевић је све до Вукове смрти са њим био у преписци и често га је помагао.11) Био је стални скупљач преплатника у случају многих књижевних акција, а при томе је сам знао да приложи веће износе.12)

Учествовао је у Српском народном покрету 1848—1849. као члан Народног одбора.13) Током народног покрета учествовао је на Мајској скупштини и слали су га у Беч као изасланика.14) У Београду је у то време посебно водио бригу око штампања многих прогласа Народног одбора и патријарха.15) У Темишвару је учествовао при саветовању о организацији Војводине Српске.16) Један је од оснивача Земунске штедионице и био је њен председник све до смрти.17) Учествовао је и у оснивању циглане и рафинерије, али та подузећа су пропала након његове смрти.18)

Литература

василије_васиљевић.txt · Последњи пут мењано: 2019/11/10 14:02