Корисничке алатке

Алатке сајта


средњозападноамеричка_митрополија

Средњозападноамеричка митрополија

Средњозападноамеричка митрополија (енгл. Metropolitanate of Midwestern America), некадашња епархија Српске православне цркве од 1963. до 2009.

Сједиште митрополије се налазило у Либертивилу код Чикага.

Историја

Епархија средњезападноамеричка са сједиштем у Чикагу односно манастиру Светог Саве у Либертивилу је основана 1963. арондацијом Америчко-канадске епархије. Поред парохија у Америци обухватала је и парохије на територији Јужне Африке. За првог епископа изабран је др Фирмилијан Оцокољић (1963—1991) који је умировљен послије дугогодишње болести. Једно вријеме епархијом су администрирали епископ шумадијски Сава Вуковић и викарни епископ топлички Митрофан (Кодић). Затим, одлуком Светог архијерејског сабора из 1991. епархија је уздигнута на степен митрополије и за првог митрополита је изабран дотадашњи епископ источноамерички Христофор Ковачевић.

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. извршена је арондација тадашњих епархија Српске православне цркве: Средњезападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у САД и Канади, као и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су конституисане сљедеће епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.1)

Овом саборском одлуком су укинуте дотад постојеће епархије: Митрополија средњезападноамеричка и Епархија за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Новооснована Митрополија либертивилско-чикашка је постала насљедник угашене Митрополије средњезападноамеричке. Међутим, и ова митрополија је укинута 2011. године и њено подручје је ушло у састав Епархије новограчаничко-средњозападноамеричке.

Сродни чланци

Спољне везе

средњозападноамеричка_митрополија.txt · Последњи пут мењано: 2022/04/13 23:07