Добро дошли на Српску енциклопедију

Митрофан (Кодић)

Митрофан (световно Радован Кодић)1) (Љуша код Шипова, ФНРЈ, 4. август 1951), епископ источноамерички. Био је викарни епископ топлички од 1987. до 1991.

Животопис

Епископ др Митрофан (Кодић) је рођен 1951. године у селу Љуша, Шипово, НР БиХ. Основну школу завршио је 1966. године, а богословију у манастиру Крка (1971). Замонашен је уочи Ваведења 1970, а на Ваведење рукоположен је у чин јерођакона од блаженопочившег епископа Стефана (Боце). Године 1975. завршио је богословски факултет у Букурешту. Године 1974. рукоположен је у чин јеромонаха. По завршетку студија, почетком 1977, постављен је за суплента Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крки. Положио је професорски испит 1979. године. Постављен је за в. д. ректора богословије (1980) и за ректора (1987).

Изабран је за викарног епископа топличког (1987) и 12. јула исте године2) постављен за помоћника администратору Епархије средњозападноамеричке епископу др Сави. За администратора Епархије средњозападноамеричке изабран је 1988. на којој дужности остаје до 1991. када је изабран и постављен за епископа Епархије источноамеричке, на којој се дужности и данас налази.3)

Радови

Епископ Митрофан је 1997. на Богословском факултету СПЦ у Београду одбранио докторску дисертацију на тему: „Тајна Христова по посланицама Ефесцима, Филипљанима и Колошанима Светога апостола Павла.“

Објавио је многе богословске текстове. Са румунског језика је превео од проф. др Димитрија Станилоја „Духовност и заједница у православној литургији“, у три тома „Православна догматика“, „Бесмртни лик Божији“, „Православно морално богословље“. Такође, са румунског је превео и „Румунски Патерик I и II“ и „Речник православне теологије“ од јеромонаха Јоаникија Балана. Његова књига „Учење апостола Павла о Цркви“, објављена 1991. у Чикагу, преведена је на енглески језик. Из штампе је изашао и његов рад „Увод у Свето писмо Новог завета“,4) а у припреми за штампу је превод књиге проф. др Димитрија Станилоја „Јеванђељски лик Исуса Христа“.

Епископ Митрофан је редовни професор Светог писма Новог завјета на Богословском факултету Св. Саве у Либертивилу.

Сродни чланци

Штампање