Добро дошли на Српску енциклопедију

Митрофан (Кодић)

Митрофан (световно Радован Кодић)1) (Љуша код Шипова, ФНРЈ, 4. август 1951), епископ канадски. Био је епископ источноамерички од 1991. до 2016. године, а претходно викарни епископ топлички од 1987. до 1991. године.

Животопис

Епископ др Митрофан (Радован Кодић) рођен је 4. августа 1951. године у селу Љуша код Шипова, ФНРЈ (данас Република Српска). Основну школу завршио је 1966. године, а богословију у манастиру Крка (1971). Замонашен је уочи Ваведења 1970, а на Ваведење рукоположен је у чин јерођакона од блаженопочившег епископа Стефана Боце. Године 1975. завршио је богословски факултет у Букурешту. Године 1974. рукоположен је у чин јеромонаха. По завршетку студија, почетком 1977, постављен је за суплента Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крки. Положио је професорски испит 1979. године. Постављен је за в. д. ректора богословије (1980) и за ректора (1987).

Изабран је за викарног епископа топличког (1987) и 12. јула исте године2) постављен за помоћника администратору Епархије средњозападноамеричке епископу др Сави. За администратора Епархије средњозападноамеричке изабран је 1988. на којој дужности остаје до 1991. када је изабран и постављен за епископа Епархије источноамеричке.3)

Радови

Епископ Митрофан је 1997. на Богословском факултету СПЦ у Београду одбранио докторску дисертацију на тему: „Тајна Христова по посланицама Ефесцима, Филипљанима и Колошанима Светога апостола Павла.“

Објавио је многе богословске текстове. Са румунског језика је превео од проф. др Димитрија Станилоја „Духовност и заједница у православној литургији“, у три тома „Православна догматика“, „Бесмртни лик Божији“, „Православно морално богословље“. Такође, са румунског је превео и „Румунски Патерик I и II“ и „Речник православне теологије“ од јеромонаха Јоаникија Балана. Његова књига „Учење апостола Павла о Цркви“, објављена 1991. у Чикагу, преведена је на енглески језик. Из штампе је изашао и његов рад „Увод у Свето писмо Новог завета“,4) а у припреми за штампу је превод књиге проф. др Димитрија Станилоја „Јеванђељски лик Исуса Христа“.

Епископ Митрофан је редовни професор Светог писма Новог завјета на Богословском факултету Св. Саве у Либертивилу.

Сродни чланци

Штампање