Корисничке алатке

Алатке сајта


епархија_источноамеричка

Епархија источноамеричка

Епархија
источноамеричка

Оснивање:
1963.

Помјесна црква:
Српска православна црква

Епископ:
епископ источноамерички
Иринеј (Добријевић)

Сједиште:
Њујорк и Вашингтон, САД

Званични сајт:
easterndiocese.org

Епархија источноамеричка (енгл. Diocese of Eastern America), епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је епископ Иринеј (Добријевић), а сједиште епархије се налази у Њујорку и Вашингтону.

Историја

Епархија источноамеричка и канадска је основана 1963. арондацијом Америчко-канадске епархије. Први епископ источноамерички и канадски је био Стефан Ластавица (1963—1966), а за њим слиједе Сава Вуковић (1967—1977) и Христофор Ковачевић (1978—1983). Затим је одлуком Светог архијерејског сабора од 26. маја 1983. извршена подјела епархије на Источноамеричку и Канадску. Источноамерички епископи од 1983. године су: Христофор Ковачевић (1983—1991), Митрофан (Кодић) (1991—2016) и Иринеј (Добријевић) (од 2016).

Садашња Епархија источноамеричка је конституисана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. према којој је извршена арондација тадашњих епархија Српске православне цркве: Средњезападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у САД и Канади, као и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке. Тада су још конституисане и епархије: Митрополија либертивилско-чикашка, Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.1)

Црквено уређење

Епархија источноамеричка је епархија Српске патријаршије. Њен непосредни поглавар је епархијски архијереј са титулом епископа, а замјењује га архијерејски замјеник.

Епархијске црквене власти, тијела и органи су: Епархијски црквени суд, Епархијска скупштина, Епархијски савјет и Епархијски управни одбор.

На подручју Епархије источноамеричке налазе се 4 архијерејска намјесништва: кливлендско, питсбуршко, сентпитерсбуршко и вашингтонско.

Манастири

Манастири Епархије источноамеричке:2)

  1. Нова Марча / Светог архангела Гаврила (енгл. New Marcha / Holy Archangel Gabriel)
  2. Светог Марка (енгл. St. Mark)
  3. Пресвете Богородице (енгл. Most Holy Mother of God)

Сродни чланци

Спољне везе

епархија_источноамеричка.txt · Последњи пут мењано: 2022/09/05 23:35