Корисничке алатке

Алатке сајта


митрополија_либертивилско-чикашка

Митрополија либертивилско-чикашка

Митрополија либертивилско-чикашка (енгл. Metropolitanate of Libertyville-Chicago), некадашња епархија Српске православне цркве од 2009. до 2011.

Сједиште митрополије се налазило у Либертивилу код Чикага.

Историја

Митрополија либертивилско-чикашка је формирана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. према којој је извршена арондација тадашњих епархија Српске православне цркве: Средњезападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у САД и Канади, као и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке, са извјесним преименовањима њихових назива и премјештањем сједишта. Тада су још конституисане и епархије: Новограчаничко-средњозападноамеричка, Источноамеричка, Западноамеричка и Канадска.1)

Митрополија либертивилско-чикашка са сједиштем у манастиру Светог Саве у Либертивилу је обухватала и Саборну цркву Васкрсења Христовог са три припадајуће парохије у Чикагу. Митрополит је био предсједник Епископског савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, као и Црквенонародног сабора и Централног савјета, и ex officio представник Српске православне цркве на подручју Сјеверне и Јужне Америке.

Након смрти митрополита Христофора Ковачевића за епископа администратора Митрополије либертивилско-чикашке је одређен патријарх српски Иринеј. Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 26. маја 2011. конституисана је проширена Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, а укинута је Митрополија либертивилско-чикашка.2)

Сродни чланци

митрополија_либертивилско-чикашка.txt · Последњи пут мењано: 2022/04/13 23:06