Добро дошли на Српску енциклопедију

Митрополија либертивилско-чикашка

Митрополија либертивилско-чикашка (енгл. Metropolitanate of Libertyville-Chicago), некадашња епархија Српске православне цркве.

Историјат

Митрополија либертивилско-чикашка је формирана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. године према којој је извршена арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке, са извјесним преименовањима њихових назива и премјештањем сједишта. Тада су осим Митрополије либертивилско-чикашке арондиране још: Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.1)

Након смрти митрополита Христофора Ковачевића Свети архијерејски синод Српске православне цркве је одредио патријарха српског Иринеја за администратора Митрополије либертивилско-чикашке.

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 26. маја 2011. године конституисана је Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, а укинута је Митрополија либертивилско-чикашка.2)

Устројство

Митрополија је обухватала манастир Светог Саве у Либертивилу и Саборну цркву Васкрсења Христовог са три припадајуће јој парохије у Чикагу. Сједиште јој је било у манастиру Светог Саве у Либертивилу.

Митрополит либертивилско-чикашки је био предсједник Епископског савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, као и Црквенонародног сабора и Централног савјета, и ex officio представник Српске православне цркве на подручју Сјеверне и Јужне Америке.

Сродни чланци

Штампање