Корисничке алатке

Алатке сајта


птолемеј_ix_латир

Птолемеј IX Латир

Птолемеј IX Латир или Птолемеј Сотер II Латир (грч. Πτολεμαῖος Σωτήρ Λάθυρος) (о. 143/142—81. пре Христа), краљ хеленистичкога Египта из династије Птолемејида, а владао је у три периода 116—110, 109—107. и 88—81. пре Христа измењујући се са својим млађим братом Птолемејем X Александром.1)

Долазак на власт

Рођен је као најстарији син египатскога краља Птолемеја VIII Фискона и Клеопатре III. Имао је млађега брата Птолемеја X Александра и сестре Клеопатру IV, Клеопатру V Селену и Клеопатру Трифаину. Пре 116. пре Христа отац га је поставио да управља Кипром. Његов отац Птолемеј VIII Фискон умро је 116. пре Христа и тестаментом је одредио да Клеопатра III влада заједно са једним од своја два сина.2) Било је то неуобичајено да власт не прелази на најстаријега сина. Међутим Клеопатра III је желела да влада њен млађи син Птолемеј X Александар са којим је лакше могла управљати и који се више повиновао њеним наређењима.3) Међутим грађани Александрије су упорно тражили да влада Птолемеј IX Латир, па је тако и учињено.4)

Први период власти у Египту

Клеопатра III је морала да попусти пред притиском народа, па је Птолемеј IX Латир постао савладар заједно са њом, а Птолемеј X Александар добио је да влада Кипром. Међутим Клеопатра III је онда тражила од свога старијега сина Птолемеја IX Латира да се разведе од своје сестре и жене Клеопатре IV и да се ожени са својом другом сестром Клеопатром V Селеном.5) Изгледа да је то Клеопатра III захтевала јер је лакше могла да влада са Клеопатром V Селеном. Он се тешка срца растао од своје вољене жене Клеопатре IV, која је најпре отишла на Кипар, где је узела војску са којом је отишла у Сирију, где се удала за Антиоха IX Кизичкога. Нема довољно података о томе раздобљу, али постоје подаци да је Птолемеј X накратко 110-109 пре Христа заменио брата као сувладар са мајком и поново у марту 108. пре Христа.

Свађа са мајком и протеривање на Кипар

Птолемеј IX Латир је 109/108. пре Христа противно жељи своје мајке помагао Антиоха IX Кизичкога са 6.000 војника у походу против јеврејскога првосвештеника Јована Хиркана.6) Клеопатра III је имала потпуно супротну политику помагања Јевреја и Антиоха VIII Грипа, тако да је између ње и Птолемеја Латира дошло до раскида. Клеопатра је подбунила народ против Птолемеја IX Латира оптужујући га да је покушао да је убије, па га је уз помоћ народа истерала 107. пре Христа на Кипар.7)8) Одузела му је и жену Клеопатру V Селену, са којом је имао двоје деце и онда је позвала млађега сина Птолемеја X Александра, са којим је отада заједно владала.9)

Успева да одржи контролу над Кипром

Клеопатри III није било довољно што је отерала Птолемеја IX Латира на Кипар, него је послала војску на Кипар са намером да га убије, па је он побегао и са Кипра.10) Побегао је у Селеукију Пјерију у Сирији, па се онда вратио и учврстио на Кипру. Клеопатра III је слала нову војску против њега, али изгледа да војска није била вољна да се бори против њега, тако да се Клеопатра морала помирити са чињеницом да не може да га више истера са Кипра. Сукоб између Клеопатре и Птолемеја IX преселио се у Сирију, где је умањено селеукидско царство било додатно подељено и ослабљено сукобом Антиоха VIII Грипа и Антиоха IX Кизичкога. Сукоб су искористили јеврејски краљеви за територијалну експанзију. Антиоха IX Кизичкога помагао је Птолемеј Латир, а Клеопатра је помагала његовога противника Антиоха VIII Грипа.

Рат у Палестини

Јеврејски краљ Александар Јанеј је угрожавао Птолемајиду и Газу, којима је у помоћ стигао Птолемеј IX Латир са својом војском са Кипра.11) Птолемеј IX је 103. пре Христа кренуо са 30.000 војника са Кипра и заузео је Птолемаиду, Газу и прегазио велики део Јудеје, што је узнемирило Клеопатру III, која је знала да може да очекује инвазију на Египат из правца Палестине.12) Клеопатра III је одмах са великом флотом и копненом војском кренула у рат против Птолемеја IX.13) На челу њене војске са којом је ушла у Палестину била су чак два јеврејска генерала.14) Птолемеја X Александра послала је са флотом на Феникују, а она је опседала Птолемаиду.15) Пошто је много египатске војске било ван Египта Птолемеј IX Латир је покушао да искористи ситуацију, па је кренуо на Египат, али како је био заустављен на улазу у Египат Клеопатра је за њим послала део војске и натерала да се повуче.16) Након тога заузела је и Птолемаиду. Оформила је савез са Јеврејима. Птолемеј IX Латир се онда повукао на Кипар, а Клеопатра у Египат.

Период власти Птолемеја X (101–88. пре Хр)

Птолемеј X Александар је према Јустину 101. пре Христа убио Клеопатру III и владао је Египтом све до 88. пре Христа, а за то време Птолемеј IX Латир је владао Кипром. О томе периоду се мало зна. У Селеукидском царству након убиства двојице ривала Антиоха VIII Грипа и Антиоха IX Кизичкога ривалство су наставили њихови синови. Грипов син Деметрије III Еукер је уз помоћ Птолемеја IX Латира успео да заузме Дамаск.17) На тај начин домогао се дела краљевине па се у Дамаску прогласио краљем.

Поново влада Египтом

Птолемеј X Александар је постао изузетно непопуларан у Александрији. Заменио је оригинални саркофаг Александра Великога са стакленим. Народ се 88. пре Христа побунио против њега и истерао га, тако да је на власт поново дошао Птолемеј IX Латир. Поново је успоставио ред у Тебаиди веома суровим обрачуном са дугогодишњом побуном.18) Оженио се својом ћерком Клеопатром Береником III. За време Митридатовога рата Сула је послао Лукула у Египат да тражи бродова и помоћ.19) Међутим пошто је тада Рим био у грађанском рату Птолемеј није хтео да заузима страну. Лукула је испратио са богатим даровима и пратњом, али није му дао ратне бродове.20) Умро је 81. пре Христа.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4)
Јустин 39.2
5)
Јустин 39.3
6)
Јевр. Старине 13.278
7) , 9) , 10)
Јустин 39.4
8)
Паусаније 1.9.2
11)
Јевр. Старине 13.324-329
12)
Јевр. Старине 13.340-348
13) , 14)
Јевр. Старине 13.349
15)
Јевр. Старине 13.350
16)
Јевр. Старине 13.352
17)
Јевр. Старине 13.370
18)
Паусаније 1.9.3
19)
Плутарх Лукул 2
20)
Плутарх Лукул 2,3
птолемеј_ix_латир.txt · Последњи пут мењано: 2020/02/22 23:24 од жељко_тодоровић