Корисничке алатке

Алатке сајта


клеопатра_v_селена

Клеопатра V Селена

Клеопатра V Селена или Клеопатра Селена I (грч. Κλεοπάτρα Σελήνη) (135/130 — 69. пре Христа), краљица хеленистичкога Египта и краљица Селеукидскога царства. Удана је била за четири краља Птолемеја IX Латира, Антиоха VIII Грипа, Антиоха IX Кизичкога и Антиоха X Еузеба.1)

Постаје краљица

Била је ћерка египатскога краља Птолемеја VIII Фискона и Клеопатре III. Њена браћа су били египатски краљеви Птолемеј IX Латир, Птолемеј X Александар. Њене сестре су Клеопатра IV и Клеопатра Трифаина. Када је 116. пре Христа умро Птолемеј VIII Фискон тада је Клеопатра III била присиљена да за савладара прихвати свога најстаријега сина Птолемеја IX Латира. Од њега је тражила да се разведе од своје сестре и жене Клеопатре IV и да се 115. пре Христа ожени са својом другом сестром Клеопатром V Селеном.2) Изгледа да је то Клеопатра III захтевала јер је лакше могла да влада са Клеопатром V Селеном. Међутим за разлику од мајке и пријашњих краљица сестара није имала статус савладара.

Удаја за Антиоха VIII Грипа

Клеопатра Селена је у браку са братом Птолемејем IX Латиром имала два сина и ћерку Клеопатру Беренику III. Селенин супруг Птолемеј IX Латир морао је након сукоба са мајком Клеопатром III 107. пре Христа да напусти Египат и побегне на Кипар.3)4) Птолемеј IX Латир је на Кипар морао да бежи без жене Клеопатре V Селене, коју му је Клеопатра III одузела.5) Селену је задржала у Египту. Птолемеј IX Латир је са војском заузео велики део Јудеје и Палестине, пружајући подршку Антиоху IX Кизичкоме.6) Одатле је претила опасност да крене на Египат. Клеопатра III је онда кренула да помаже другу страну у селеукидском сукобу, тј. Антиоха VIII Грипа, коме је 103. пре Христа понудила руку своје ћерке Клеопатре V Селене.

Три пута остаје удовица

Грађански рат између Антиоха VIII Грипа и Антиоха IX Кизичкога веома дуго је трајао и исцрпљивао је ослабљено и смањено Селеукидско царство. Када је 96. пре Христа погинуо Антиох VIII Грип Клеопатра Селена се удала за његовога противника Антиоха IX Кизичкога,7) али и он је већ 95. пре Христа погинуо у бици са Селеуком VI Епифаном, најстаријим сином Антиоха VIII Грипа.8) Поново се удала за свога пасторка Антиоха X Еузеба, сина Антиоха IX Кизичкога и Клеопатре IV.9) У браку са њим родила је два сина, Антиоха XIII Азијатика и Селеука VII Кибиосакта. Поново је остала удовица 90. или 83. пре Христа.

Полагање права на египатски трон

Када је постала удовица живела је са синовима у Киликији. Након убиства њенога нећака Птолемеја XI Александра 80. пре Христа у Александрији, Клеопатра Селена је била једини преживели легитимни наследник Птолемејида. Тражила је трон за своје синове из четвртога брака, али народ Александрије је изабрао нелегитимнога Птолемеја XII Аулета. Клеопатра Селена је онда синове послала 75. пре Христа у Рим да од Сената траже да призна њихово право на египатски трон, али њихов покушај није био успешан, па су се две године касније вратили кући необављена посла.10)

Смрт

Јерменски краљ Тигран Велики је 69. пре Христа након опсаде заузео Птолемајиду. Када је заузео град заробио је Клеопатру Селену и заточио је у Селеукији, где ју је и погубио. Римска војска је касније победила Тиграна Великога. Годину дана касније Селенин син Антиох XIII Азијатик је као последњи краљ Селеукидске династије неуспешно покушавао да обнови Селеукидско царство. Селеукидско царство је нестало 63. пре Христа.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Јустин 39.3
3) , 5)
Јустин 39.4
4)
Паусаније 1.9.2
6)
Јевр. Старине 13.340-348
7) , 8) , 9)
Апијан Сир. рат. 69
10)
Томпсон стр. 318
клеопатра_v_селена.txt · Последњи пут мењано: 2020/02/22 23:14 од жељко_тодоровић