Корисничке алатке

Алатке сајта


птолемеј_x_александар

Птолемеј X Александар

Птолемеј X Александар (грч. Πτολεμαῖος Ἀλέξανδρος) (око 140—88. пре Христа), краљ хеленистичкога Египта из династије Птолемејида, а владао је у 107—88. пре Христа, као и током два краћа периода измењујући се са својим старијим братом Птолемејем IX Латиром. Од 107. пре Христа ратовао је са својим старијим братом.1)

Рани живот

Рођен је као млађи син египатскога краља Птолемеја VIII Фискона и Клеопатре III. Имао је старијега брата Птолемеја IX Латира и сестре Клеопатру IV, Клеопатру V Селену и Клеопатру Трифаину. Његов отац Птолемеј VIII Фискон умро је 116. пре Христа и тестаментом је одредио Клеопатри III да влада заједно са једним од своја два сина.2) Било је неуобичајено да власт не прелази на најстаријега сина. Клеопатра III је желела да влада њен млађи син Птолемеј X Александар са којим је лакше могла управљати и који се више повиновао њеним наређењима.3) Међутим грађани Александрије су упорно тражили да влада Птолемеј IX Латир, па је попустила и тако и учињено.4)

Управник Кипра

Птолемеј X Александар добио је да влада Кипром, а његов брат Птолемеј IX Латир постао је 116. пре Христа савладар заједно са мајком Клеопатром III. Нема довољно података о томе раздобљу, али постоје подаци да је Птолемеј X накратко 110-109. пре Христа заменио брата као сувладар са мајком и поново у марту 108. пре Христа. Птолемеј IX Латир је 109/108. пре Христа противно жељи своје мајке помагао Антиоха IX Кизичкога. Међутим пошто је Клеопатра III имала потпуно супротну политику помагања Јевреја и Антиоха VIII Грипа онда је између ње и старијега сина дошло до раскида.

Краљ Египта

Против Птолемеја IX Латира Клеопатра је побунила народ 107. пре Христа, па је Латир био присиљен да напусти Египат. Позвала је са Кипра млађега сина Птолемеја X Александра, са којим је отада заједно владала као са савладаром.5) Клеопатра је Латиру одузела жену Клеопатру V Селену, са којом је имао двоје деце. Клеопатра III покушала је да Птолемеја IX Латира истера са Кипра уз помоћ војске, али иако је најпре напустио Кипар Латир се касније учврстио на Кипру. Александру се 105. пре Христа са непознатом женом родио син Птолемеј XI Александар. Оженио се нешто касније са својом синовицом Клеопатром Береником III, са којом је имао ћерку.

Рат у Палестини

Сукоб између Птолемеја X и Птолемеја IX преселио се у Сирију, где је умањено Селеукидско царство било додатно подељено и ослабљено сукобом Антиоха VIII Грипа и Антиоха IX Кизичкога, а сукоб су поред тога искористили и јеврејски краљеви за територијалну експанзију. Антиоха IX Кизичкога помагао је Птолемеј IX Латир, а Клеопатра и Птолемеј X помагали су његовога противника Антиоха VIII Грипа. Када је јеврејски краљ Александар Јанеус угрожавао Птолемајиду и Газу, њима је у помоћ са својом војском са Кипра стигао Птолемеј IX Латир,6) који је 103. пре Христа заузео Птолемаиду, Газу и прегазио велики део Јудеје, што је узнемирило Клеопатру III и Птолемеја X, јер се повећала вероватност инвазије на Египат из правца Палестине.7) Клеопатра III је одмах са копненом војском кренула у рат против Птолемеја IX,8) а Птолемеј X Александар је са флотом кренуо на Феникују.9) Пошто је много египатске војске било ван Египта Птолемеј IX Латир је покушао да искористи ситуацију, па је кренуо на Египат, али како је био заустављен на улазу у Египат Клеопатра је за њим послала део војске и натерала да се повуче.10) Након тога заузела је и Птолемаиду. Оформила је савез са Јеврејима. Птолемеј IX Латир се онда повукао на Кипар, а Клеопатра у Египат.

Једини владар од 101. пре Хр.

Птолемеј X Александар је према Јустину 101. пре Христа убио Клеопатру III и постао је једини владар. Владао је Египтом све до 88. пре Христа, а за то време његов брат Птолемеј IX Латир је владао Кипром. О томе периоду се мало зна. Око 91. пре Христа избила је против Александра побуна у Тебаиди. Побуна је трајала неколико година и угушена је за време његовога брата.11)

Побуна и смрт

Птолемеј X Александар је постао изузетно непопуларан у Александрији, па је након војне побуне побегао у Сирију. Окупио је нову плаћеничку војску и са њом се вратио у Александрију 88. пре Христа. Страбон наводи једнога Птолемеја, који је дошао из Сирије и опљачкао злато са Александрова саркофага.12) Сматра се да се ради о Птолемеју X Александру, који је одлучио да плаћенике исплати златом са саркофага Александра Великога, али тим потезом разбеснио је народ.13) Одмах је протеран из Египта, тако да је на власт поново дошао Птолемеј IX Латир.14) Побегао је са женом и ћерком у Мир у Ликији,15)16) где је покушао да окупи војску за повратак на власт. Римљани су га подржавали, али њихова цена је била исувише висока, тражили су да краљевину након смрти опоруком остави римском народу, попут сличнога случаја у Пергаму.17) Са војском је кренуо према Кипру, али поражен је и погинуо у поморској бици са генералом Херејом.18)

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4)
Јустин 39.2
5)
Јустин 39.4
6)
Јевр. Старине 13.324-329
7)
Јевр. Старине 13.340-348
8)
Јевр. Старине 13.349
9)
Јевр. Старине 13.350
10)
Јевр. Старине 13.352
11) , 14)
Паусаније 1.9.3
12)
Strabo 17.1.8
13)
Вајтхорн стр. 175
15) , 18)
Еусебије стр. 165
16) , 17)
Томпсон стр. 316
птолемеј_x_александар.txt · Последњи пут мењано: 2020/02/22 23:27 од жељко_тодоровић