Корисничке алатке

Алатке сајта


писмо_светог_архијерејског_синода_бр._312_2009

Писмо Светог архијерејског синода бр. 312 (2009)


СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Број 312/зап. 257
15. мај 2009. године
у Београду


Његовом Превасходству
Господину ЂОРЂУ ИВАНОВУ
Председнику Републике Македоније
Скопље


Поштовани Господине Председниче,
Част Нам је, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, и у Наше лично име да Вам у овим Васкршњим данима честитамо избор и устоличење на место Председника Републике Македоније. Желимо да ову угледну, али и врло одговорну службу вршите предано, у добром здрављу и на корист Вашој земљи, али и на корист целог региона.

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле обраћао се неколико пута Вашем претходнику Господину Црвенковском, а исто тако и Ми у одсуству Патријарха, у својству председавајућег Светог Архијерејског Синода, тражећи да престану гоњења Његовог Блаженства Архиепископа охридског Господина Јована и да се не само њему, већ и целој јерархији и верницима ове Архиепископије омогући слободан живот. Нажалост, он ни на једно писмо није одговорио. Имали смо сазнања да се управо по његовом захтеву продужавају поменута непримерна судска гоњења. Верујемо да је Вама познато да је Архиепископ Јован већ два пута био у затвору за оптужбе које су тенденциозне и недоказане, и за које су тадашње власти Републике Македоније биле критиковане од стране међународне заједнице. Сада је он већ годину дана изван Републике Македоније јер му је одређен притвор од стране суда у Велесу. После две ослобађајуће пресуде првостепеног суда у Велесу, за исто кривично дело, њему се сада по решењу Апелационог суда у Скопљу суди и по трећи пут. То је заиста нехумано јер је процес почео 2002. године и још није завршен. Чак шта више, сада му је одређен и притвор. Сматрамо да то оптерећује успостављање дијалога са Македонском Православном Црквом, али у извесном смислу и политичке односе у региону. Зато, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве молимо Вас да искористите Ваше надлежности и допринесете да се овај проблем ускоро разреши.

Подсећамо Ваше Превасходство да је Скупштина Републике Македоније пре нешто више од годину дана донела нови закон о верским заједницама управо из разлога што је стари закон био дискриминирајући за припаднике Охридске Архиепископије која је у саставу Пећке Патријаршије. Али више је него очигледно да се тај нови закон сада не примењује. Требало је да прође више од девет месеци да би он ступио на снагу, а од тренутка кад је већ ступио на снагу Охридска Архиепископија чекала је годину дана да од суда добије дозволу за увид у судски регистар. Тек је недавно добила ту дозволу и како смо обавештени већ су поднели захтев за њихову регистрацију. Али пре тога, да би се проверило да ли ће суд непристрасно одлучивати, за регистрацију су пријавили Ставропигијални Манастир Светог Јована Златоустог, чији је захтев надлежни суд, без икаквих објашњења, одбацио и сад се по том питању води поступак пред Апелационим судом у Скопљу.

Верујемо Господине Председниче да пратите годишње извештаје међународних институција о поштовању верских права припадника Охридске Архиепископије у Вашој земљи. Сви они указују да постоји један нерешен проблем који већ дуже време траје и то са великим последицама по регион. Сматрамо да би било природно да Ваша држава, поштујући верска права о несметаном удруживању верника, Охридској Архиепископији омогући правни статус, што је свакоме загарантовано међународним конвенцијама, па чак и по Уставу Републике Македоније. Несхватљиво је да у Републици Македонији само Охридска Архиепископија, која је опште призната Православна Црква и која је у потпуном јединству са свим православним црквама у свету, чији је Архиепископ Господин Јован, осим са Патријархом српским служио и са патријарсима Васељенским, Александријским, Јерусалимским и Московским, као и са још многим епископима у Православној Цркви, не може да има правни статус, а могу да га имају разноразне верске заједнице, које, не само да су у сумњивим везама са иностранством, већ је и њихово учење деструктивно. Тужно је што се стиче утисак у читавом Православном свету да власти у Вашој земљи њега гоне зато што је Цркву у Републици Македонији извукао из дугогодишњег раскола и довео је у јединство са свим православним црквама у свету.

У контексту горепоменутог, понављамо захтев којег упућујемо Вашем Превасходству, да државничком мудрошћу изнађете начин да престану гоњења Архиепископа Јована и да се Охридској Архиепископији коначно да правни статус како би њени припадници могли слободно да служе и заједничаре у Господу и међусобно.

Уз велику наду да ће управо преко Вас, власти у Републици Македонији схватити да је већ постигнуто црквено јединство на добробит Ваше државе, али и читавог региона, остајемо са поштовањем.


За Председника
Светог Архијерејског Синода
Члан, Митрополит црногорско-приморски

Сродни чланци

писмо_светог_архијерејског_синода_бр._312_2009.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 22:47