Корисничке алатке

Алатке сајта


писмо_светог_архијерејског_сабора_бр._88_2006

Писмо Светог архијерејског сабора бр. 88 (2006)


СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АС број 88/зап. 196
26. маја 2006. године
у Београду


Његовом Превасходству
господину Бранку Црвенковском,
Председнику Републике Македоније
Скопље


УВАЖЕНИ ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ,
Обраћамо Вам се у име Светог Архијерејског сабора Српске Православне Цркве, који ових дана заседа у нашем Патријарашком дому у Београду. Част нам је да Вас обавестимо да је Свети Архијерејски сабор и овог пута, као и ранијих година, заузео становиште да треба наставити дијалог са Македонском Православном Црквом која се налази у расколу, у циљу васпостављања црквеног јединства на основу вековног канонског поретка Православне Цркве. Сабор сматра — а то није само наша оцена — да је до застоја и кризе у дијалогу дошло, између осталог, и због мешања ванцрквених чинилаца у унутрашња црквена питања и, конкретно, у овај болни унутарцрквени спор.

Ми очекујемо и од Вас, господине Председниче, гест добре воље који би представљао значајан допринос враћању узајамног поверења и успешном — ако Бог дâ — изналажењу канонски исправног, за све Православне Цркве прихватљивог и за све нас духовно корисног начина превазилажења постојећег раскола. Ваш допринос видимо у Вашем коришћењу права да дате потпуну аболицију Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском господину Јовану (Вранишкоском), који се налази у канонском јединству са Православном Црквом у целини, за затворску казну од једне године на коју је недавно осуђен, као и за остала кривична дела која су му приписана из искључиво политичких разлога.

Овим ми не постављамо Вама услове него само подсећамо и Вас и себе да су добра воља и елементарно поверење предуслов сваког дијалога и решења.

Надамо се да ћете поступити онако како доликује државнику демократских опредељења и широких видика и дати Архиепископу Јовану аболицију на затворску казну, као и на остала кривична гоњења против њега, тим пре што је он пресудом Основног суда у Велесу ослобођен кривице по другом инкриминисаном делу, а за дело због кога му прети ново затварање већ два пута био ослобођен од стране истог Основног суда у Велесу.

Изволите, господине Председниче, примити изразе Нашег поштовања.


Архиепископ пећки
Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски
+ Павле
Председник Светог Архијерејског Сабора

Сродни чланци

Извори

писмо_светог_архијерејског_сабора_бр._88_2006.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 22:46