Корисничке алатке

Алатке сајта


представка_светог_архијерејског_сабора_бр._33_1969

Представка Светог архијерејског сабора бр. 33 (1969)


Свети архијерејски сабор из своје седнице од 19 (6) маја 1969. године под АСбр.33/зап.59, упутио је Председнику СФР Југославије Јосипу Брозу Титу следећу представку:


„Господине Председниче,

Наша Црква је преко својих органа обавештена о многим изгредима који се чине у Социјалистичкој Аутономној Покрајини Косово према Српској православној цркви и њеним члановима, не само изгредима него и формалним незаконитим поступцима. Због тога смо принуђени да се овим обратимо Вама за заштиту.

Начела слободе, које Устав СФР Југославије гарантује свима својим грађанима, без обзира којој националности и верском убеђењу припадају, сматрамо да треба да буду примењена и према Православној цркви и њеним верницима у Социјалистичкој Покрајини Косово, а наиме, да се обезбеди слобода живота и сигурност имовине и онемогући насиље са стране грађана албанске националности, који су у Покрајини национална већина.

Наш Свети архијерејски синод обраћао се, поводом конкретних случајева, више пута надлежним органима СР Србије, као и Савезном извршном већу, али се стање не поправља. Донекле ово насиље попусти, да би се јавило на другом крају у још озбиљнијем виду. За последњу годину дана оно узима све теже облике. Не само да је у питању уништавање усева у пољима, уништавање шуме (манастир Девич, Дечани, Гориоч код Пећи), рушење надгробних споменика (Кос.Витина и др.) него и физички напади, чак и на жене и монахиње (прошле јесени у манастиру Бинчу код Кос.Витине, у Мушутишту код Призрена, тако и овог пролећа у манастиру Девичу, где је нанета тешка телесна повреда игуманији истог манастира, секиром рањен један искушеник манастира Дечана, каменом ударен у главу јеромонах манастира Гориоча, камењем нападани свештеници у околини Косовске Митровице итд.), што је довело до исељавања наших верника из тих крајева.

Не желимо да стварамо проблеме око оваквих незаконитих поступака, али смо принуђени да се заузмемо за чланове наше Цркве који нам се стално обраћају. Стога Вас молимо да овим нашим невољама изволите поклонити Вашу високу пажњу, да би се спречили даљи овакви незаконити поступци.

Захваљујући Вам, Господине Председниче, на разумевању и предусретљивости према нашим проблемима, молимо Вас да примите изразе особитог поштовања чланова Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.”

Сродни чланци

представка_светог_архијерејског_сабора_бр._33_1969.txt · Последњи пут мењано: 2024/04/12 22:08