Корисничке алатке

Алатке сајта


организација_старјешина_војске_републике_српске

Организација старјешина Војске Републике Српске

Организација старјешина Војске Републике Српске (ОСТА ВРС), невладина организација проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата која заступа интересе старјешина Војске Републике Српске.

Сједиште јој се налази у Бањој Луци.

Историја

Организација старјешина Војске Републике Српске је удружење грађана које је формирано 4. априла 2017. године у Бањој Луци са циљем да заступа ставове и интересе преко 18.000 старјешина из Одбрамбено-отаџбинског рата. Удружење је уписано у судски регистар 3. јула 2017, рјешењем Основног суда у Бањој Луци број Ф-1-89/17.

Организација старјешина је саставни дио борачке популације са специфичностима својственим старјешинском кадру и подржава јачање Борачке организације Републике Српске, али се противи општинским/градским борачким организацијама. Окупља подофицире, официре и генерале Војске Републике Српске, породице погинулих и умрлих старјешина, чланове породица старјешина, борце који су обављали старјешинске дужности и симпатизере на територији Републике Српске.1)

Организација

Организација старјешина Војске Републике Српске (енгл. Organization of the commanders of the Army of the Republic of Srpska) статутарно је дефинисана као невладина организација која заступа интересе старјешина Војске Републике Српске, других старјешина и цјелокупне борачке популације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата. Органи удружења су: Скупштина, Предсједништво, предсједник, Надзорни одбор, дисциплински тужилац и Суд части.2)

Скупштина је највиши орган управљања. Скупштину чине чланови које бирају општински/градски одбори.

Предсједништво је орган управљања и извршни орган Скупштине. Предсједништво броји 15 чланова.

Предсједник је извршни орган. Предсједник представља и заступа удружење. Предсједник и потпредсједници су по функцији предсједник и потпредсједници Предсједништва.

Сродни чланци

Спољне везе

организација_старјешина_војске_републике_српске.txt · Последњи пут мењано: 2022/04/13 13:53