Ветерани Републике Српске

Удружење грађана „Ветерани Републике Српске” (ВРС), једно од удружења од јавног интереса у Републици Српској.

Сједиште Ветерана је у Добоју.

Историјат

Ветерани Републике Српске су удружење грађана које је настало 26. маја 2012. године у Зворнику када је одржана прва (оснивачка) скупштина. Судски су регистровани по Закону о удружењима и фондацијама Републике Српске.

На другој скупштини, на Видовдан 28. јуна 2014. године на Озрену, прокламован је циљ да удружење стекне статус удружења од јавног интереса. Такав статус има од 26. јануара 2016. године.1)2)3) При удружењу постоји и организација „Потомака Ветерана Републике Српске“ (ПОВЕРС).

Организација

Ветерани Републике Српске су статутарно дефинисани као друштвена организација ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата, чланова њихових породица и породица погинулих и преминулих припадника Војске Републике Српске са простора Републике Српске. Удружење је добровољно, независно, ванстраначко и самостално.

Ветеране Републике Српске представља и заступа предсједник Удружења који је истовремено и предсједник Управног одбора. Органи Ветерана су: Скупштина, предсједник Удружења, Управни одбор, генерални секретар, Надзорни одбор и Суд части. Скупштину, као највиши орган, чине чланови управних одбора градских/општинских организација.4)

Ветерани Републике Српске су члан Српског покрета невладиних асоцијација „СПОНА” који окупља неколико удружења од јавног интереса у Републици Српској. Међутим, Борачка организација Републике Српске као најмногобројније удружење проистекло из Одбрамбено-отаџбинског рата има негативан став према Ветеранима.

Сродни чланци

Спољне везе

3)
Одлука о додјели статуса удружења од јавног интереса („Службени гласник Републике Српске“, бр. 100/06, 117/10 и 7/16)
Штампање