Корисничке алатке

Алатке сајта


ветерани_републике_српске

Ветерани Републике Српске

Удружење грађана „Ветерани Републике Српске” (ВРС), удружење од јавног интереса у Републици Српској.

Сједиште им се налази у Добоју.

Историја

Ветерани Републике Српске су удружење грађана које је настало 26. маја 2012. године у Зворнику када је одржана прва (оснивачка) скупштина. Судски су регистровани по Закону о удружењима и фондацијама Републике Српске.

На другој скупштини, на Видовдан 28. јуна 2014. године на Озрену, прокламован је циљ да удружење стекне статус удружења од јавног интереса. Такав статус има од 26. јануара 2016. године.1)2)3) При удружењу постоји и организација „Потомака Ветерана Републике Српске“ (ПОВЕРС).

Удружење је члан Српског покрета невладиних асоцијација „СПОНА” који окупља неколико удружења од јавног интереса. Међутим, Борачка организација Републике Српске као највеће удружење проистекло из Одбрамбено-отаџбинског рата има негативан став према Ветеранима.

Организација

Ветерани Републике Српске су статутарно дефинисани као друштвена организација ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата, чланова њихових породица и породица погинулих и преминулих припадника Војске Републике Српске са простора Републике Српске. Органи удружења су: Скупштина, предсједник, Управни одбор, генерални секретар, Надзорни одбор и Суд части.4)

Скупштину, као највиши орган, чине чланови управних одбора градских/општинских организација.

Предсједник представља и заступа удружење. Предсједник је по функцији и предсједник Управног одбора.

Управни одбор се састоји од 15 чланова, укључујући предсједника. Управни одбор из својих редова бира замјеника, који предсједава сједницом Управног одбора у одсуству предсједника, и три потпредсједника.

Сродни чланци

Спољне везе

3)
Одлука о додјели статуса удружења од јавног интереса („Службени гласник Републике Српске“, бр. 100/06, 117/10 и 7/16)
ветерани_републике_српске.txt · Последњи пут мењано: 2022/02/05 00:09