Корисничке алатке

Алатке сајта


изворна_српска

Изворна Српска

Изворна
Српска

Сједиште:
Бања Лука,
Република Српска

Предсједник:
Витомир Поповић

Изворна Српска (ИС), непарламентарна странка у Републици Српској.

Сједиште странке је у Бањој Луци, а њен предсједник је Витомир Поповић.

Историја

Изворна Српска је регистрована 28. марта 2017.

Страначко уређење

Изворна Српска је статутарно дефинисана као демократска, народна, прогресивна и модерна политичка организација. Страначки органи су: Скупштина, Главни одбор, предсједник и Предсједништво.

Скупштина је највиши орган. Састав Скупштине чине изабрани делегати и делегати по функцији. Изабрани делегати су чланови које бирају скупштине општинских и градских организација. Делегати по функцији су: предсједник, потпредсједници, чланови Главног одбора, чланови Предсједништва, генерални секретар, предсједница Организације жена, предсједник Организације младих, руководилац Академије за националну политику, предсједници регионалних, градских и општинских одбора и чланови који обављају дужност у представничким и извршним органима власти у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Главни одбор је највиши орган политичког руковођења и остваривања политике странке између двије сједнице Скупштине. Поред изабраних чланова, чланови Главног одбора су: предсједник, потпредсједници, чланови Предсједништва, генерални секретар, предсједници регионалних, општинских и градских одбора, предсједница Организације жена, предсједник Организације младих, руководилац Академије за националну политику и чланови који су изабрани и именовани на дужности у представничким и извршним органима власти у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Предсједник је политички и извршни орган. Предсједник руководи, представља и заступа странку у земљи и иностранству. У случају спријечености предсједника да обавља своју дужност, странку заступа и представља члан којег предсједник овласти.

Предсједништво је оперативно-политички орган који редовно засједа, анализира актуелну политичку ситуацију и рад странке, заузима опште политичке ставове и обавља друге послове неопходне за континуирано функционисање странке. Чланови Предсједништва су: предсједник, потпредсједници и генерални секретар.

Посебни организациони облици су Организација жена и Организација младих.

Сродни чланци

Спољне везе

изворна_српска.txt · Последњи пут мењано: 2023/04/22 14:44