Корисничке алатке

Алатке сајта


прва_српска_демократска_странка

Прва Српска демократска странка

Прва
Српска демократска странка

Сједиште:
Бања Лука,
Република Српска

Предсједник:
Рајко Паповић

Почасни предсједник:
Божидар Вучуревић

Прва Српска демократска странка (Прва СДС), непарламентарна странка у Републици Српској.

Сједиште странке је у Бањој Луци, а њен предсједник је Рајко Паповић.

Историја

Прва Српска демократска странка је регистрована 7. новембра 2017.

Страначко уређење

Прва Српска демократска странка је статутарно дефинисана као демократска, народна, прогресивна и модерна политичка организација. Страначки органи су: Скупштина, Главни одбор, предсједник, замјеник предсједника и Предсједништво.

Скупштина је највиши орган. Састав Скупштине чине изабрани делегати и делегати по функцији. Изабрани делегати су чланови које бирају скупштине општинских и градских организација. Делегати по функцији су: предсједник, замјеник предсједника, потпредсједници, чланови Главног одбора, чланови Предсједништва, генерални секретар, предсједница Организације жена, предсједник Организације младих, руководилац Академије за националну политику, предсједници регионалних, градских и општинских одбора и чланови који су изабрани и именовани на дужности у представничким и извршним органима власти у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Главни одбор је највиши орган политичког руковођења и остваривања политике странке између двије сједнице Скупштине. Поред изабраних чланова, чланови Главног одбора су: предсједник, замјеник предсједника, потпредсједници, чланови Предсједништва, генерални секретар, предсједници регионалних, општинских и градских одбора, предсједница Организације жена, предсједник Организације младих и руководилац Академије за националну политику.

Предсједник је политички и извршни орган. Предсједник руководи, представља и заступа странку у земљи и иностранству. Замјеник предсједника замјењује предсједника у случају спријечености или одсутности предсједника и обавља послове које му предсједник повјери.

Предсједништво је оперативно-политички орган. Чланови Предсједништва су: предсједник, замјеник предсједника, потпредсједници и генерални секретар.

Посебни организациони облици су Организација жена и Организација младих.

Значајне личности

Значајне личности Прве СДС у садашњости:1)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Списак садржи личности о којима постоји биографски чланак.
прва_српска_демократска_странка.txt · Последњи пут мењано: 2023/05/28 22:22