Корисничке алатке

Алатке сајта


жандармерија_република_српска

Жандармерија (Република Српска)

Жандармерија (од франц. Gendarmerie), унутрашња организациона јединица у Управи полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом „Јединица жандармерије”.

На њеном челу се налази начелник.

Дјелокруг

Јединица жандармерије (ЈЖ)1) извршава сложеније послове и задатке у складу са Уставом и законом у циљу обезбјеђења безбједности грађана, те њихове имовине на подручју Републике Српске. Даје подршку јединицама жандармерије у полицијским управама, руководи јединицама у случајевима када се ангажују двије или више јединица жандармерије у ПУ на територији Републике Српске. Пружа помоћ оперативним управама у сједишту у изршавању њихових задатака, врши послове одржавања ЈРиМ на јавним скуповима са повећаним ризиком и учествују у успостављању ЈРиМ када је он нарушен у већем обиму, подршку редовним полицијским снагама у извођењу полицијских акција са високим ризиком, врши блокаде и претресе терена у циљу проналажења и хватања извршилаца кривичних дјела, проналажења жртава над којима су извршена ова дјела и друге послове и задатке у складу са законом.

Јединица жандармерије — коњица (ЈЖК) извршава послове и задатке употребом службених коња, обезбјеђује јавне скупове повећаног ризика и успоставља јавни ред и мир нарушен у већем обиму, спроводи сложеније асистенције, блокаде и рације, пружа помоћ у ванредним ситуацијама, припрема и израђује анализе, извјештаје и информације, води евиденције, врши полицијске послове када је неопходна употреба службених коња (патролна дјелатност на излетиштима, купалиштима, пјешачким и туристичким зонама и сл.).2)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
До 2019. умјесто Јединице жандармерије (ЈЖ) постојале су јединице за подршку (ЈЗП).
жандармерија_република_српска.txt · Последњи пут мењано: 2022/04/13 18:26