Горан Поповић

Горан Поповић (Бос. Градишка, ФНРЈ, 3. мај 1955), српски економиста, универзитетски професор и доктор економских наука. Бивши је политичар, функционер Српске демократске странке (СДС), министар трговине и туризма и народни посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Биографија

Горан (Остоја) Поповић је рођен 3. маја 1955. године у Босанској Градишки, ФНРЈ (данас Република Српска). Основну и средњу школу је завршио у Бањој Луци. Дипломирао је на Економском факултету у Бањој Луци (1979), а магистрирао на Економском факултету у Загребу (1984). Докторску дисертацију је одбранио на Економском факултету у Београду (2005).

На Економском факултету у Бањој Луци ради од 2005. Данас је редовни професор на Катедри за економску теорију, анализу и политику и Катедри за међународне економске односе. Предаје и на бањалучком Природно-математичком факултету и на Пољопривредном факултету.

Током 2001. вршио је функцију министра трговине и туризма Републике Српске. Био је члан Савјета гувернера Народне банке СР Босне и Херцеговине и члан Управног одбора Привредне банке Сарајево (1987—1999). Биран је за посланика у Скупштини СР БиХ и за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске у два мандата. Обављао је значајне функције у привреди. У периоду од 1987. до 1998. године био је генерални директор бањалучке компаније Витаминка.1)

Сродни чланци

Спољне везе

Штампање