Корисничке алатке

Алатке сајта


трећи_пјешадијски_република_српска_пук

Трећи пјешадијски (Република Српска) пук

Трећи пјешадијски
(Република Српска) пук

Трећи пјешадијски (Република Српска) пук, организација унутар Оружаних снага Босне и Херцеговине одговорна за војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске и српског народа.

Пукови

Унутар Оружаних снага Босне и Херцеговине постоје три пјешадијска пука који су организације одговорне за војно насљеђе и идентитет јединица и народа из којих потичу. Немају оперативна нити административна овлашћења. Пукови имају своје заставе и обиљежја.1)

Пјешадијски пукови баштине идентитет и војно насљеђе јединица и конститутивних народа (Срба, Бошњака и Хрвата) из којих потичу: Војске Републике Српске, тзв. Армије Републике Босне и Херцеговине и Хрватског вијећа одбране. Пукови и команде пукова немају оперативна нити административна овлашћења.2)

Команде пукова

Сваки пук има малу, неоперативну команду пука и персонал. На челу команде пука је официр Оружаних снага испод чина ОФ-5. Команданти и персонал пукова су под командом команданта најближе бригаде. Командама пукова административну подршку пружају команде најближих бригада.

Команде пукова могу:

  • управљати музејом пука;
  • контролисати финансијски фонд пука који се ствара из дијела новчаних средстава из буџета за одбрану, суфинансирања из донација, добровољне чланарине припадника и непрофитне активности;
  • припремати, истраживати и његовати историју пука;
  • објављивати билтене пука;
  • чувати културно-историјско насљеђе пука;
  • давати упутства о одржавању посебних свечаности;
  • давати упутства о обичајима, одјећи и понашању пука;
  • водити официрске, подофицирске и војничке клубове.

Пукови могу у свом саставу имати активног, резервног или пензионисаног официра који служи као пуковник пука. Пуковник пука је искључиво почасни положај и нема оперативна нити административна овлашћења. Министар одбране доноси прописе који додатно дефинишу организацију и одговорности пукова, укључујући именовање пуковника пукова и другог персонала у командама пукова. Министар одбране именује пуковнике пукова, на предлог команданта пука.3)

Сродни чланци

Спољне везе

1)
Чланови 2. и 58. Закона о одбрани Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине”, број 88/05)
2)
Члан 6. Закона о служби у Оружаним снагама Босне и Херцеговине („Службени гласник Босне и Херцеговине”, бр. 88/05, 53/07, 59/09, 74/10 и 42/12)
3)
Члан 6. Закона о служби у Оружаним снагама Босне и Херцеговине
трећи_пјешадијски_република_српска_пук.txt · Последњи пут мењано: 2023/07/14 18:14