Добро дошли на Српску енциклопедију

Радислав Јовичић

Радислав Јовичић (Угљевик, СФРЈ, 1971), бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

Биографија

Рођен је 1971. године у Угљевику, гдје је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Вишој школи унутрашњих послова и на Факултету безбједности у Београду, а тренутно похађа постдипломске студије на Факултету за безбједност и заштиту Универзитета Синергија.

У свом двадесетогодишњем искуству рада у полицији радио је као командир вода Одреда специјалне полиције, као помоћник начелника за унутрашњу контролу у Служби специјалне полиције, затим као командир Јединице полиције за обезбјеђење личности у покрету, те као начелник Одјељења за заштиту личности и објеката Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Од 2012. обављао је дужност шефа Одјељења за безбједност на Универзитету у Бањој Луци, а тренутно ради на пословима консултанта за заштиту информација и истраге.1)

Обављао је и дужност замјеника команданта Јединице за специјалну подршку и начелника Службе за оперативну подршку у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА). Дана 6. јуна 2009. са тог положаја смијенио га је високи представник Валентин Инцко под оптужбом да „поступајући изван законског командног ланца и без прописног овлаштења, он се послужио особљем и ресурсима Сипе како би обављао надзор над Канцеларијом високог представника и њеним особљем.“2)

Сродни чланци

2)
Др Валентин Инцко, високи представник — Одлука којом се смјењује г. Радислав Јовичић са свог садашњег положаја у Државној агенцији за истраге и заштиту Босне и Херцеговине (СИПА), Сарајево, 6. јун 2009.
Штампање