Корисничке алатке

Алатке сајта


правни_факултет_у_палама

Правни факултет у Палама

Правни факултет у Палама, организациона јединица Универзитета у Источном Сарајеву.

Одјељења ван сједишта се налазе у Бијељини и Сребреници.

Историја

Факултет је основан 20. августа 1946. усвајањем Закона о Правном факултету од Народне скупштине НР Босне и Херцеговине. То је био први факултет у овој народној републици, а три године касније када је основан Универзитет у Сарајеву, ући ће у његов састав. Први факултетски декан (до 1949) био је проф. др Александар Васиљевич Соловјев, професор Историје државе и права Југославије.

Факултет је имао и одјељења ван сједишта у Бањој Луци, Мостару, Зеници и Добоју. Прва три су постала временом засебни факултети, а одјељење у Добоју радило је до почетка Одбрамбено-отаџбинског рата. Када је рат почео, велики број наставника и сарадника Правног факултета у Сарајеву је напустило град. Неки су напустили земљу, а неки су наставили са радом у Републици Српској, и то у Илиџи гдје је факултет у почетку био смјештен.

Народна скупштина Републике Српске је 14. септембра 1992. донијела Одлуку о издвајању високошколских установа из Универзитета у Сарајеву и њиховом удруживању у Универзитет у Сарајеву Републике Српске. Одлуком Вијећа Правног факултета од 23. маја 1996. сједиште је било пренесено у Пале, гдје се и данас налази. Постоје два одјељења ван сједишта: у Бијељини и Сребреници.

Сродни чланци

Извори

Спољне везе

правни_факултет_у_палама.txt · Последњи пут мењано: 2022/07/31 13:28